galériával

2021.08.30. 20:00

Rendhagyó évnyitót tartottak a halasi Kertvárosi Általános Iskolában

Rendhagyó tanévnyitót tartottak hétfőn a halasi Kertvárosi Általános Iskolában, ahol a 32. tanév elindítása mellett, felavatták az intézmény új épületszárnyát, amelynek munkálataira 489 millió forint állami és uniós támogatást költhettek.

Tapodi Kálmán

a_20210830_maruzsa-iskolaavato_halas_PA_PN

Fotó:

– Minden új tanév egy új bizalom, egy új sikernek a reménye. Biztos vagyok abban, hogy az idei tanév is sikeres lesz – mondta többi között köszöntőjében Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a projektzáróval kezdődő évnyitón a halasi Kertvárosi Általános Iskolában. Az államtitkár hangsúlyozta: nem egyedi az ilyen beruházás, hiszen szerte az országban az előző tanévben, 900 helyszínen, mintegy 350 milliárd forint értékben valósulhattak meg fejlesztések az oktatási intézményekben. Mint elhangzott: a választási ciklus végéig, összesen több mint 4 ezer iskolai épületben történtek, zajlanak, illetve kezdődhetnek felújítások.

– Hiszem, hogy az új épületszárny ennek az intézménynek a megerősítésére, épülésére fog szolgálni és olyan munkakörülményeket teremt majd, amely tudja erősíteni a nevelő-oktató munkát

– tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszéde során kiemelte: sok hasonló örömteli pillanatban volt részük a mostani időszakban, hiszen a 2017-ben indult intézményfejlesztési projekt révén – amihez a halasi beruházás is tartozik – 110 nyertes pályázat volt. A keretösszeg a munkálatokra 60 milliárd volt, amit a kormány később még 23 milliárd forinttal támogatott, így valamennyi pályázat megvalósulhat.

– Ahol egy iskola megújul, ott bíznak a jövőben – mondta Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója, aki beszámolt a Kertvárosi-iskolában megvalósult projektről. A pályázaton 489 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a tankerületi központ. A projekt magában foglalta az intézmény korszerűsítését, bővítését, új eszközök beszerzését.

– Az iskola egy 600 négyzetméter alapterületű épületszárnnyal bővült. Az új szárnyban egy természettudományi előadó, a képzőművészeti és a zenei oktatást segítő multifunkciós tanterem, a néptánc tanítás céljára egy új táncterem is épült

– sorolta Vágó Ferencné, aki arról is beszámolt, hogy a néptáncosoknak új öltözőket, mosdókat alakítottak ki, az új melegítőkonyha és egy tágas ebédlő is az új szárnyban kapott helyet. A régi ebédlő helyén egy modern tankonyha létesült és megújult iskola udvara, ahová új játszó- és fitneszközök kerültek. A régi épületszárny fűtési rendszerét is korszerűsítették, a nyílászárókat is kicserélték.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt három esztendőben a különböző pályázati forrásokból, a választókerület 17 intézménye újulhatott meg az elmúlt időszakban és a fejlesztésekre 9,5 milliárd forint érkezett a régióba.

– Egy iskola, egy alma mater életünk legfontosabb helyszíne az otthonuk után. Minden tudást, amit később felnőttkorban hasznosítunk, itt szerezzük meg. Ezért annyit kérhetünk az itt dolgozó pedagógusoktól, hogy nagyon vigyázzanak a kincseinkre, a gyermekeinkre, unokáinkra, hisz az ő jövőjük az a mi jövőnk is

– fogalmazott Bányai Gábor.

A város polgármestere, Fülöp Róbert arról szólt, hogy ez a beruházás a jövőbe vetett hit záloga. A városvezető ígéretet tett, hogy az önkormányzat a jövőben is megad minden tőle telhető támogatást a helyi oktatási intézményeknek.

Laskovicsné Terzics Edit, a Kertvárosi-iskola intézményvezetője hangsúlyozta: a több mint harminc éves iskola életében ezzel nem csak egy új tanév, hanem egy új korszak is kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!