Közélet

2016.12.10. 09:07

Volt mire építkezniük, van mit folytatniuk

A Városháza dísztermében tartott ünnepi konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület pénteken, működésének 25. évfordulója alkalmából.

Popovics Zsuzsanna

„Ez valóban egy közösség, amely értékeket mentett és teremtett” – fogalmazott ünnepi beszédében Debreczeni Droppán Béla történész (Magyar Nemzeti Múzeum), a Honismereti Szövetség elnöke. A  Honismereti Szövetség nevében emléklapot nyújtott át Székelyné Kőrösi Ilona megyei egyesületi elnöknek, egyben gratulált az eredményesen végzett munkáért. 

– Egy közösség életében akkor hosszú 25 év, ha mozgalmasan telik. A megyei honismeret egyesület nagyon sok értékes rendezvényt, eseményt élt meg az elmúlt negyedszázadban – emelte ki Debreczeni Droppán Béla. – Volt mire építkezniük, hiszen az 1960-as évek elején indult el az országos honismereti mozgalom, kiemelten Bács-Kiskunban is. A később újraszerveződött megyei egyesület mindmáig példaértékűen végzi vállalt feladatát. Tagsága azáltal, hogy bemutatja a helyi értékeket, építi a helyi kötődéseket, és mindazt, ami a szülőföldön tart. Eltelt 25 év, ám aktivitásuk lankadatlan, van is mit folytatniuk.

A konferenciát írásban üdvözölte a 88 éves dr. Mándics Mihály, az egyesület alapító- és tiszteletbeli elnöke: „Szívesen emlékezem az együttműködő évekre. Gratulálok a tevékenységükhöz, eredményeikhez. További sikereket kívánok hasznos munkájukhoz, s ahhoz jó egészséget a mai zászlóvivőknek”.

A tagság megemlékeztek azokról, akik hosszú időn keresztül tevékenykedtek az egyesületben, de már nem élnek. Munkáik és a honismereti közösség emlékezete élteti őket tovább. Székelyné Kőrösi Ilona is oklevelekkel köszönte meg az egyesület elnökségi tagjainak, eddigi titkárainak munkáját, egyben gratulált azon tagtársaknak, akik a közelmúltban rendeztek sikeres kiállítást saját magángyűjteményükből. Külön üdvözölte Romsics Imre néprajzkutató múzeumigazgatót, a szervezet második elnökét, aki végigvitte az egyesület hivatalossá tételét.

A határon túlról is érkeztek

25 év dióhéjban címmel Kecskemét és a Duna-Tisza köze honismereti munkájáról, helytörténeti kutatásairól hangzottak el előadások, beszámolók. Voltak határon túli vendégek is. Délvidékről bemutatkozott a Vajdasági Honismereti Társaság és a Bácsország című folyóirat. Erdélyből Gazda József író, néprajzi gyűjtő, szociográfus mutatta be legújabb könyvét. A hajótörött című regény 1956-ban, Erdélyben játszódik.

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!