Közélet

2016.12.10. 08:59

Támogatás tehetséges diákoknak

31 tehetséges, de nem jó anyagi körülmények között élő kecskeméti diák összesen 2 millió forint pénzbeli támogatást kap a Városi Szociális Közalapítványtól. Iskolájuk javasolta őket az elismerésre.

Hraskó István

– Ég bennük a tudásvágy, a tenni akarás. Olyan remek gyerekek, akikre büszke lehet a városvezetés és Kecskemét lakossága is – köszöntötte Horváth Attiláné Nelli, a Városi Szociális Közalapítvány kuratóriumának elnöke a városháza kis házasságkötő termében összegyűlt tanulókat, szüleiket és tanáraikat.

A közalapítvány második alkalommal meghirdetett pályázatával azokat a diákokat kívánta támogatni, akik tanulmányi eredményükkel és tehetségükkel méltóvá váltak az elismerésre és élethelyzetük miatt anyagi segítségre szorulnak. Kecskemét minden iskolájába elküldték a pályázati felhívást. Horváthné Nellitől megtudtuk: nem kötötték ki, hogy mekkora lehet az egy főre eső jövedelem az érintett diák családjában, de a kuratórium tisztában van vele, mikor lehet nagy szükség a támogatásra. Ahhoz viszont ragaszkodtak, hogy az iskola javasoljon diákot, hiszen a pedagógusok, igazgatók tudják a legjobban megítélni, mely tehetséges diák (családja) van legjobban rászorulva a pénzbeli segítségre.

Összesen 34 pályázat érkezett be a közalapítványhoz, ebbeől 31-et tudtak a bírálók elfogadni. A kuratórium elnöke az ösztöndíj átadási ünnepségén hangsúlyozta, minden pályázatot egyenként mérlegeltek, minden körülményt figyelembe vettek, ezért is nem egységes, ugyanakkora a szétosztott összeg. A szerződéseket a szülőknek kell aláírniuk, ebben van meghatározva, hogy a pénzt mire lehet fordíttani. Alapvetően tanulmányi célokra, tanfolyamokra, de egyes esetekben akár ruházatra, élelmiszerre is.
– A tehetségbe, tudásba fektetett munka mindig érték, hiszen a tudást soha nem vehetik el tőletek. Ez most egy kicsi segítség ahhoz, hogy elérjétek céljaitokat, állhatatosságotokon múlik a tálentum fejlesztése – szólt az ösztöndíjban részesülő diákokhoz Mák Kornél alpolgármester, aki szerint a legjobb helyre került a támogatás.

Egy szorgalmas és céltudatos diák, aki mechatronikus mérnök szeretne lenni
Az egyik ösztöndíjas a Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja, Iványi Bálint, aki mechatronikai technikus szakon tanul. Tehetségét jól jelzi, hogy informatikából előrehozott érettségit tett. Nagyon érdekli a matematika, a képszerkesztés, a videoszerkesztés, de jól mennek neki a szakmai tárgyak is. Még egy évet marad technikusi képzésen, utána tervei szerint a GAMF-on tanulna tovább mechatronikai mérnöknek. Édesanyja, Fábián Mónika elvált férjétől, egyedül neveli kamasz fiát. Az anyuka nagy segítségnek tartja a közalapítvány támogatását, amely talán egy jogosítványhoz fogja hozzásegíteni a srácot.

– Bálint nagyon kedves és jó tanítvány. Szorgalmas, céltudatos diák, azon ritka tanulók közé tartozik, aki egy műszaki iskolában a humán tárgyakat, a nyelveket is megfelelő szinten próbálja elsajátítani. Talán túlzottan is szerény fiatalember. Nagyon érdekes, hogy bár visszahúzódónak tűnik, de közösségi ember, szívesen vállal magára feladatokat, most a szalagavatóval kapcsolatban is rengeteg mindenben részt vesz – dicsérte Bálintot Lugosiné Simon Marianna osztályfőnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!