Közélet

2016.12.31. 16:32

Szilveszter a nagyvilágban

Magyarországhoz hasonlóan minden országnak megvannak a sajátságos szilveszteri és újévi szokásaik.

PN

A világ számos kultúrájában hisznek abban: bizonyos szilveszteri szokások meghatározzák a következő év szerencséjét. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

London: Csókoljon meg egy bobbyt!

Ha elég merészek vagyunk és boldogabb, szerencsésebb újévet szeretnénk, akkor szemrebbenés nélkül csókoljunk meg egy londoni rendőrt (bobby), akiket elsősorban a Trafalgar téren találunk.

Angliában nagy hagyománya van a fagyöngynek. A szilveszteri szokások szerint ha a szerelmesek éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor egész évben elválaszthatatlanok lesznek. A szokás Írországban is elterjedt. Az óra első ütésére a házigazdának ki kell nyitnia a hátsó ajtót, hogy kiengedje az óévet, majd a 12. ütésre pedig beengedni az újat. Az angolok szerint balszerencsét hoz, hogyha a követező évi naptárat idő előtt kiakasztják, legfőképpen ha a jövő évi határidőnaplóba írnak.

Írország: mindig a politika

Írországban szilveszterkor jósolják meg az ország politikai jövőjét. Amennyiben új év előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jóllét vár az országra, amennyiben keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben. De az egyedülálló nők várják leginkább ezt az éjszakát, mert elhozhatja a szerelmet az életükbe. Fagyöngy levelet tesznek a párnájuk alá, hogy találkozzanak leendő férjükkel, ami még a rossz szerencsét is elűzi.

Nem mindenhol az év vége

A nálunk megszokottól eltérően sok országban nem december 31-én ünneplik a szilvesztert. Az újév ünneplése leginkább a keresztény kultúrákban szokás, más vallások esetén a Hold állása alapján ünneplik az újév elérkezését. Eltérő napokon ünneplik az újévet többek között Vietnámban, Kínában, Thaiföldön, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban is.

Japán: Kezdje tiszta lappal

Legyen kint a fenyődísz a bejárati ajtón az év utolsó napjáig! Japánban úgy tartják, ez azt szimbolizálja, hogy maguk mögött hagyják a tavalyi év összes búját-baját, és tiszta lappal kezdhetik a következőt.

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalat. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

Oroszország: sózott hering, céklával

Oroszországban az európai hagyományoktól eltérően ünneplik a szilvesztert, vallási okokból. Míg a Római Egyház december 25-én tartja a Karácsonyt, addig a keleti ortodox szerint most január 7-én lesz a szeretet ünnepe. Oroszországban a szilveszter az év első és legfontosabb ünnepe, ezen az estén állítják fel a karácsonyfát és ajándékozzák meg szeretteiket. Szilveszter éjjel érkezik a „Gyed Moroz” és ajándékokat tesz a fa alá. Tradicionális szilveszteri ételük a sózott hering tál céklával, tojással és hagymával, amely mellé pezsgőt fogyasztanak. A családi ünnep után a legtöbb orosz utcára vonul és így ünneplik meg az újév eljövetelét. Oroszországban közel 75 éven át tilos volt a karácsony. Az 1917-es forradalom után ugyanis betiltották, és csupán 1992-en engedélyezték újból.

Két ország, egy party

Svédország és Finnország határán, Happaranda és Tornió városaiban duplán ünnepelhetnek. A két szilveszteri party egy éjszaka alatt letudható a svéd-finn határon. A két várost csupán egyetlen híd választja el egymástól, no meg az egy órány időeltolódás, hiszen nem egy időzónába esnek. Először a finn városban kezdődök az ünneplés, majd a svéd településen szikrázik fel az újévköszöntő tűzijáték. A két város között szilvesztersiklók közlekednek ezen az éjszakán.
A svédek az újév kezdete előtt házi készítésű gyertyákat ajándékoznak egymásnak, ugyanis a hagyományok szerint a fény az öröm és a vidámság szimbóluma.

Spanyolország: Egyen szőlőt!

A spanyolok szerint az év utolsó napján, amikor az óra éjfélt üt, gyorsan meg kell enni egy tucat szőlőszemet. Egyet minden egyes ütéskor. Amennyiben ez sikerül, vagyis mindet le tudta nyelni ennyi idő alatt, 12 hónap boldogságra számíthat a következő évben. Ha elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk.

Olaszország: Ünnepi lomtalanítás

Az olaszoknál jobb, ha újévkor a fejünk fölé nézünk, ugyanis a hagyományok szerint ekkor megszabadulnak minden régi kacattól. Az ünnepies lomtalanítást az ablakon keresztül végzik, szó szerint. Az olaszok szilveszter estéjén piros fehérneműt viselnek, mert az a babonák szerint szerencsét hoz, éjfél után pedig ők is 12 szőlőszemet esznek.

Hollandia: Falatozzon fánkot!

Hollandiában a hagyomány szerint szilveszterkor amerikai fánkot kell enni, mert ez áldást hoz a házra. Szerintük ugyanis a gyűrű alakú sütemény biztosítja, hogy a szerencse is, akárcsak a kör, végtelen legyen.
Mexikó: Cipeljen magával bőröndöt!
Szeretne egzotikus helyre utazni a jövő évben? Éjfélkor vegye elő utazótáskáját! Mexikóban azt vallják, ha szilveszter éjjelén tesz egy sétát a bőröndjével a kezében, jövőre nagy eséllyel látogathat el messzi tájra nyaralni.

Görögország: Süssön tortát!

Görögországban újév napján vasilopitát sütnek, aminek belsejébe pénzérmét rejtenek. Aki megtalálja tányérján a pénzt, egész évben szerencsés lesz. Újév kezdetekor a görögök felhúzzák az órákat, hogy szerencsét hozzanak a házba. Érdekesség, a görögök az új esztendőt nem január 1-jétől, hanem az ortodox naptár szerint, január 7-étől számolják. Ez a nap náluk egyúttal Szent Vazul ünnepe is, amikor a gyerekek tűz mellett hagyják a cipőjüket annak reményében, hogy Vazul ajándékokkal tömi meg.

Latin-Amerika: Viseljen sárgát!

A latin-amerikai országokban az emberek szívesen bújnak sárga ruhába a szilveszteri bulikon. Ugyanis úgy hiszik, ez az árnyalat, amelynek tónusa a legközelebb áll az aranyéhoz, a következő évre gazdagságot hoz nekik.

Bulgária: csókok a sötétben

Bulgáriában az éjféli óraütést követően 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a házi asszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Dél-Afrika: veszélyes hagyomány

Olaszországhoz hasonlóan Dél-Afrikában is elterjedt szokás az „ünnepi lomtalanítás”. Itt azonban olyan komolyan veszik az újévi hagyományokat, hogy gyakran nagyobb bútoroktól, vagy elektronikai cikkektől is megszabadulnak az ablakokon keresztül, például egy hűtőszekrénytől. A veszélyes újévi hagyomány ellen a rendőrség is küzd, ugyanis nem ritkák a sérülések sem.

India: virágok a teheneken

A magyar szilveszteri-újévi hagyományokhoz hasonlóan Indiában sem szabad újév napját semmit sem kidobni, vagy kivinni a házból. Még a szemetet is tilos kivinni. Észak-Indiában újév napját tavaszi színű virágokat viselnek: a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér kombinációkat.
Dél-Indiában a tamilok a téli napfordulón tartott évkezdetükön elzarándokolnak a szent helyekre, ahol rizst főznek, a tehenek szarvát színesre festik, majd virág és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk. A feldíszített szent állatokkal körmenetelen vonulnak végig.

Korea: gonosz ellen gerebely

Újév napján a koreaiak gereblyéket, lapátokat és rostákat döntenek a falakhoz, hogy megóvják a házat a gonoszoktól. Az újévet mindig új ruhában köszöntik, családi összejöveteleken megemlékeznek az eltávozott rokonoktól.

Vietnám: árulkodó istenek

Vietnámban az újév január 21-e és február 19-e között kezdődik. Mozgó ünnep, minden évben más időpontra esik. A vietnámiak szerint minden otthonban egy Isten lakozik, aki az újév napján felszáll a mennybe. Ott elmondja, hogy a család tagjai jók, vagy rosszak voltak-e az óévben.

Kuba: vizet minden edénybe!

A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet. A spanyolokhoz hasonlóan nálunk is elterjedt a szőlőszemevés éjfél után.

Ecuador: sárga, vagy piros?

Az olaszokhoz hasonlóan az ecuadoriak is odafigyelnek, hogy milyen fehérneműt viselnek szilveszterkor. Aki szerelmet szeretne találni, azok vöröset, akik pedig gazdagságra szeretnének lelni, ők pedig sárga fehérneműt viselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!