Közélet

2016.12.29. 15:39

Minden második gyerek szorong

Mitől félnek a mai tinik? Árvaságtól, szexuális erőszaktól, betegségtől – derült ki az SOS Gyermekfalvak legújabb kutatásából.

Popovics Zsuzsanna

Az SOS Gyermekfalvak több mint ezer középiskolás fiatalt kérdezett országszerte arról, milyen félelmeik, vágyaik vannak. Minden második tinédzser bevallása szerint szorong valami miatt (56,6 százalék) és nem bízik magában (41,3 százalék), majdnem minden harmadik középiskolás pedig úgy gondolja, hogy szülei nem elégedettek vele. A mai középiskolás korosztálynak nagyon fontos támpont a család, hiszen a válaszadók nemcsak annak elvesztésétől félnek, de minden második-harmadik attól is, hogy felnőttként nem lesz saját családja. A szülők válásától is minden harmadik fiatal tart (29,5 százalék).

– A szorongás az elvált szülők gyerekei és a gyermekvédelmi gondoskodásban élők között 7 százalékkal magasabb. A gyerekekkel dolgozó szakemberek egyik legnagyobb kihívása, hogy feloldják a szorongást és visszaadják önbecsülésüket – nyilatkozta a kutatási eredmények kapcsán Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak pszichológusa. – A legideigényesebb munka a bizalom kialakítása, ez kell ahhoz, hogy egy gyerek el tudjon kezdeni fejlődni. Ebben nincs különbség állami gondozott és családban élő gyerek között.

Mitől félnek leginkább a fiatalok? A családtagok halálától, az árvaságtól és a családtagok megbetegedésétől. Emellett az egzisztenciális problémák is megjelennek: a tinédzserek körében a negyedik legerősebb félelem, hogy felnőttként nem találnak majd munkát.

Az SOS felméréséből kiderül az is, hogy megdöbbentően magas azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik fokozottan félnek a szexuális erőszaktól. A lányok közül minden második, míg a fiúk 18 százaléka nagyon tart ettől. „A médiában az elmúlt időszakban nagyobb teret kapnak a szexuális abúzusok, a gólyabáltól egészen az uszodai erőszakig, ami még közelebb hozza a lányokhoz a szexuális erőszak veszélyét, úgy érezhetik, szinte a mindennapok részévé vált. Eközben az iskola és a szülők is hadilábon állnak a szexuális felvilágosítással. Teljesen természetes, hogy mostanra ez odáig fajult, hogy a fiatalok félnek, hiszen rengeteg a fenyegető hír, miközben nincsenek önvédelmi eszközeik, információik, és nem tudják, hova forduljanak, ha bántják őket”– fűzte hozzá Szlankó Viola.

Milyen az ideális család a mai középiskolások számára? Ahol a családtagok boldogok, és szeretnek együtt lenni (81,5 százalék), mindenki egészséges (76,8 százalék), sokat beszélgetnek (73,4 százalék) és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 százalék). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint pénz (21,3 százalék), szép lakás (31,3 százalék). A kutatás azt is kimutatta, hogy alapvető dolgokban nem különböznek a családban élő és az állami gondozott gyerekek: tele vannak szorongásokkal, amit a felnőttek feladata oldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!