Közélet

2016.12.29. 07:13

Már árulják a tűzijátékokat

Beköszöntött a tűzijáték-vásárlás időszaka. A legtöbb helyen akciós áron szerezhetők be a különböző pirotechnika játékok, az ördögpatrontól a római gyertyán át a soklövetű telepekig.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: ZsambokiDora

Petárdázni tilos!

Hivatalosan december 28-tól lehet tűzijátékokat vásárolni, ettől függetlenül már napok óta „durrantgatnak”, lövik a tűzijátékokat a fiatalok, a családok, mondhatni bárki, aki szereti a fény- és hangjátékokat. Fontos azonban, hogy a tűzijátékot mindig ellenőrzött helyen szerezzük be, ahol a szakember pontos elmondja a használatával kapcsolatos tudnivalókat, például azt, hogy a pirotechnikai eszközök nagy részét csak Szilveszter napján 18 órától másnap reggel 6 óráig szabad felhasználni. A zugárusokat kerüljük, akik gyakran kínálnak petárdákat is, melyek használata minden körülmények között tiltott.

Szigorú szabályoknak kell
megfelelniük az árusoknak

Kecskeméten, a kis Tesco parkolójában hosszú évek óta árusít Szabó József. Karácsony előtt fenyőfákat értékesített, december 28-ától pedig a tűzijátékokat és egyéb pirotechnikai játékokat, eszközöket árulja.
– Szigorú szabályoknak kell megfelelnünk, ilyen ellenőrzött körülmények között még sosem árusítottunk. Nyitás után nem sokkal már az adóhatóság munkatársai ellenőriztek minket. Ez nem is baj, hiszen magam is fontosnak tartom, hogy a vásárlók csak olyan tűzijátékokat vehessenek, melyek ellenőrzött helyről származnak, maximálisan biztonságosak. A használati útmutató magyar nyelven mindegyik dobozon fel van tüntetve, de ezen kívül én is mindig elmondom – mondta József.

Körültekintően használjuk a tűzijátékokat!

A pirotechnikai eszközök komoly sérüléseket okozhatnak, előfordult halálos baleset is. Az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni. Száraz, tiszta helyen kell tartani, tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal. Fontos, hogy a vásárlók figyeljenek arra, sértetlen-e a termék csomagolása. Ha nem, vigyék vissza a forgalmazóhoz. Ha egy tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.

A tűzijáték használata előtt körültekintően kell kiválasztani használati helyét, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. Kiemelte, hogy a biztonsági távolságot mindig be kell tartani. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is.

Hatezerért negyvennyolc lövés

Vannak egyszerűbb, az 1-es és 2-es kategóriába tartozó tűzijátékok, pirotechnikai játékok, amelyeket egész évben kapni lehet a boltokban, ilyen például az ördögpatron. Szilveszter idején azonban a legnépszerűbbek a 3-as kategóriás telepek, melyeket csak 18 éven felüliek vásárolhatnak meg. Ezek ára a hatóanyag mennyiségétől, a lövetek számától és a hatósugaraktól függ. Például most 6000 forintért három dobozhoz juthatunk, mely dobozonként 16, így összesen 48 lövetet takar. A legdrágább telep 45 ezerbe kerül, de ez már folyamatában különböző kaliberekkel 80-at lő ki. A vásárlók kedvelik a rakétákat, római gyertyákat is, melyek szintén látványosak, de olcsóbbak. Például 12 darabos darts formájú 3000, több darabos rakéta 15 ezer forintba kerül. A legkedvezőbb ára a játékos pirotechnikai eszközöknek van, például az ördögpatron 200, a sikoly 300 forint.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szabó József mindent tud a tűzijátékokról
[/caption]

Vannak, akik tízezreket
durrogtatnak el

A vásárlók folyamatosan érkeznek a tűzijátékokért. Van, aki csak 1-2 ezer forintért vásárol apróságokat, de nem ritka, aki több tízezret szán az év végi tűzijátékokra. A kínálat bőséges, leginkább a látvány számít a vevőknek.
A fel nem használt, még bontatlan tűzijátékokat – a törvényi előírás szerint – január 1-5. között visszavásárolják. Szabó József ennek kapcsán hozzátette: erre nála még nem volt példa. Soha senki nem hozta még vissza a megvásárolt terméket.

 

A tűzijáték használata előtt körültekintően kell kiválasztani használati helyét, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. Kiemelte, hogy a biztonsági távolságot mindig be kell tartani. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is. Szabó József mindent tud a tűzijátékokról -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!