Közélet

2016.12.09. 16:55

Kiemelt cél az uniós átlagbérszínvonal megközelítése

Nemcsak az életszínvonal, hanem az ország versenyképessége szempontjából is nagyon fontos a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, hiszen ez szükséges a munkaerő megtartásához – hangsúlyozta dr. Zombor Gábor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, aki kijelentette: a kormány kiemelt célja, hogy „minél közelebb kerüljünk az unió átlagbérszínvonalához”.

H. I.

A volt kecskeméti polgármester és képviselőtársa, dr. Salacz László pénteken tartott sajtótájékoztatót Kecskeméten, mégpedig annak kapcsán, hogy jövő héten kerül az Országgyűlés elé az adózásról szóló törvénycsomag. Mint ismert, a kormány megállapodott a szociális partnerekkel: a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő jövőre (előbbi 127 500, utóbbi 161 ezer forint lesz), a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal nő (előbbi így 138 ezer, utóbbi 180 500 forintra emelkedik), és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. A kormány vállalta azt is, hogy jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken az eddigi 19 és 10 százalékról.

– Azért fontos ez az intézkedéscsomag, mert az ország gazdasági stabilitásának megteremtésére, a gazdasági növekedés beindítására tett erőfeszítések most hoznak kézzelfogható eredményeket minden magyar állampolgár, vállalkozás számára – mondta Zombor Gábor. Aki arra is emlékeztetett, hogy Kecskemét az iparűzési adót az országban egyedüliként csökkentette, és így példát mutatott arról, miként lehet lokálisan javítani a versenyképességet. Zombor Gábor szerint hazánk eddig is vonzó befektetési környezet volt, de ezután még inkább az lesz, és a GDP éves növekedése a jelenlegi 2-3 százalék közötti mértékről elmozdulhat 4-5 százalék közé is.
– Egyedülálló a béremelés abból a szempontból is, hogy nem hitelből valósul meg – tette hozzá dr. Salacz László. Az országgyűlési képviselő azt is kiemelte, hogy a bérmegállapodás „nem egy kormánydiktátum, hanem háromoldalú demokratikus megegyezés eredménye”.

Dr. Zombor Gábor arról is beszélt, hogy részben Kecskemétről indult el több olyan kezdeményezés, amelyek révén javulhat a dolgozók mobilitása. Az adómentes lakhatási támogatás maximális összege a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40, másodikban a minimálbér 25, az azt követő 12 hónapban pedig 15 százaléka lesz. A munkába járás költségtérítése pedig 9 forintról 15 forintra emelkedhet 2017-től. 

 

H. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!