Közélet

2016.12.03. 13:08

Intézménytől céghez kerül át a közművelődés

Anyagi okokra hivatkozva szervezi át a közművelődés helyi rendszerét a képviselő-testület.

Kubatovics Tamás

Felmentési idő

A városi könyvtárban eddig öt főt foglalkoztató művelődési központot kiürítik, innen ketten nyugdíjba vonulnak és a következő hónapokban felmentési idejüket töltik, hárman pedig az új évtől a Baja Marketing Kft. alkalmazottjaként dolgozhatnak tovább, ha úgy akarják.

Ez az átszervezés kavarta a legnagyobb vitát a városatyák legutóbbi ülésén. Az is kiderült, hogy a több évtizedes tapasztalattal rendelkező közalkalmazottak több százezer forint fizetést kapnak, míg a Marketingnél ennél kisebb fizetés jár a hasonló munkakörökben. Első körben a város kulturális koncepciójáról készített, az ellenzéki Sikeres Bajáért által beterjesztett javaslat kapcsán akasztottak tengelyt. – Az előterjesztő nincs tisztában a város kulturális és közművelődési tevékenységével - adta meg a vita alaphangját Szabó Hajnalka, a Kulturális, Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke. Hangsúlyozta: a javaslatban önálló kulturális intézmény létrehozása szerepel, ami véleménye szerint óriási költséggel járna.
Hajdú Miklós, az előterjesztő frakció vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy sem szakmai, sem törvényességi kifogás nincs a 2009-es koncepcióhoz való visszatérést javasló anyaggal kapcsolatban. – Két út lehetséges, az egyik az önálló költségvetési intézmény, a másik pedig egy külső szervezettel kötendő közművelődési megállapodás. Mi az elsőt támogatjuk, mert a Baja Marketing nagyon sokrétű, számos feladatot ellátó cég. Az sem látható, hogy gazdaságosabb a működtetés a Marketingnél, az önálló központ lényegesen nagyobb kiadást nem jelentene, mert nem akarunk új épületet, új embereket, a meglévőkkel jöhetne létre egy önálló intézmény - érvelt.
A független dr. Révfy Zoltán azt mondta: Baja városának szüksége van önálló kulturális intézményre, nem szabad a kulturális életet egy gazdasági társaság szervezésére bízni, még akkor sem, ha minden tisztelet megérdemel a Marketing tevékenysége.

Erre reagálva Fercsák Róbert polgármester azt említette meg, hogy Révfy polgármestersége alatt szűnt meg a művelődési központ önállósága. Viszontválaszában a 2006 és 2010 közötti ciklus polgármester megjegyezte, hogy a feladat azonban intézményi körben maradt, a 2009-es koncepció elfogadásakor egyértelmű volt az intézményi működtetés, de akkor még nem újult meg a Bácskai Kultúrpalota, utána pedig már nem volt ráhatása a folyamatokra.

– Minden korábbi időszakkal összehasonlítható a kulturális élet sokszínűsége, színvonala, a nagyságrendje a Marketing szervezésben. Nem akarok arra az időszakra elkalandozni, amikor a kulturális rendezvények többsége abból állt, hogy jó kis pörköltet és halászlét főztek a hétvégén és vidáman eltöltötték a napokat. Bárcsak ott tartanánk már finanszírozási lehetőségeinkben is, hogy egy önálló intézmény lenne. Egy színház vagy egy kultúrház, a racionalitás azt diktálja, hogy a jelenlegi irány jó és nem a 2009-es kell visszatérni, mert azt 2011-ben megváltoztattuk - fogalmazott Fercsák Róbert. Majd a többség ennek szellemében vetette el az irányváltást megfogalmazó javaslatot. A konkrét teendőket felsoroló – és hasonló módon elfogadott - előterjesztés vitájának lezárásakor pedig a polgármester kiemelte: a közművelődési feladatok a Baja Marketinghez kerülnek, elbocsátás nem lesz, a könyvtárban közművelődési területen dolgozók fizetése több százezer forint, a Baja Marketingnél ugyanezen a területen jóval kevesebb, miközben sokkal több feladatot látnak el.

 

Kubatovics Tamás Felmentési idő A városi könyvtárban eddig öt főt foglalkoztató művelődési központot kiürítik, innen ketten nyugdíjba vonulnak és a következő hónapokban felmentési idejüket töltik, hárman pedig az új évtől a Baja Marketing Kft. alkalmazottjaként dolgozhatnak tovább, ha úgy akarják. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!