Közélet

2016.12.23. 09:30

Ihatatlan és büdös a csapvíz

Nem csak a polgármester, de a felszólalók is kifogásolták a vezetékes víz minőségét a közmeghallgatáson.

Szentirmay Tamás

Hosszasan beszélt Pénzváltó István a Kékvíz programról. Ennek keretében közel 160 millió forintot költöttek arra, hogy a településen jobb legyen az ivóvíz. A vizsgálatok szerint a nyárlőrinci víz ammónium koncentrációja 16 százalékkal haladta meg a határértéket. A víz vas- és mangántartalma is jóval a határérték fölött van. Mint elhangzott a vízminőségjavító beruházás nyomán már nem sárga és nem habzik, de büdös és rosszízű a víz. Bár a Bácsvíz szakemberei minden esetben kimennek, ha jelzés érkezik a víz minőségével kapcsolatban, de komoly változást nem lehet tapasztalni. Élvezeti értékre ugyanis rosszabb, mint volt. Azt az ígéretet kapták, hogy a szokásosnál sokkal gyakrabban öblítik a víztornyot.

A közmunka nagy segítség az önkormányzatnak

Pénzváltó István polgármester arról számolt be a közmeghallgatáson, hogy pozitívan fogják zárni az évet, majd az önkormányzat kötelező feladatairól beszélt. A közmunkaprogrammal kapcsolatban megjegyezte, ha nem lennének közmunkások a településen, akkor talán megállna az élet és nem tudnának bizonyos feladatokat ellátni. Általában harminc-negyven embert érint a közmunkaprogram. Az iskolában, óvodában, polgármesteri hivatalban, közterületeken is tevékenykednek közmunkások.

Önerőből valósultak meg a beruházások

Az idei beruházásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy ebben az évben nem nyertek pályázaton, amit elvégeztek azt önerőből valósították meg. Ezek közé tartozik a belterületi utak javítása, felújítása, illetve nem szilárd burkolatú utak szilárd burkolattal való ellátása. Erre 52 millió forintot költöttek. Nyárlőrincen nincs már sáros utca, amivel a lakosság életminősége is javult. Önerőből valósul meg a fogorvosi rendelő felújítása, amire nyolcmillió forintot költenek.

Még várnak a pályázatok elbírálására

A polgármester megemlített az óvoda felújítását, illetve bölcsődei hely kialakítását. A pályázat elbírálása még nem történt meg, holott korábban azt ígéretet kapták, hogy az összes pénz, mind a 256 millió forint, megérkezik decemberre, az önkormányzat számlájára. Ehhez képest még a pályázat elbírálása sem történt meg. Két kerékpártárolót is szeretnének építeni a vasúti megállónál. A labdarúgó pályán egy 50 négyzetméteres gumiborítású területet valósítanának meg, rajta különböző sporteszközökkel, de itt sem történt még meg a pályázat elbírálása. Lakossági igény a játszótér kialakítása. Erre legalkalmasabb terület, a templomkert egy része lenne. Az önkormányzat egymillió forintos induló tőkét megszavazott ennek a létrehozására, illetve vállalták a kerítés megépítését. Pénzváltó István több helyen is lobbizott annak érdekében, hogy a szentkirályi elágazástól tovább folytatódjon a kerékpárút, a 44-es főút mellett, egészen a meglévőig.

 

Szentirmay Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!