Közélet

2016.12.05. 20:06

Csak a hulladékgazdálkodás lesz a feladat

200 millió forintban tudott megállapodni a kecskeméti önkormányzat az osztrák tulajdonú Saubermacher Magyarország Kft.-vel, ennyibe kerül a külföldi befektető 49 százalékos üzletrésze. Ezt az összeget azonban nem a város költségvetéséből kell kifizetni, hanem a társaság saját üzletrészként vásárolja meg a törzstőkén felüli vagyonából.

Hraskó István

Immár biztos, tisztán városi fenntartásba kerül vissza a Kisfáiban lévő hulladékdepó. Mint azt korábban megírtuk: eddig az önkormányzat ugyan 51 százalékban volt tulajdonos a depót üzemeltető Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató (KRHK) Kft.-ben, de ennek ellenére csak 25 százalék volt a szavazati aránya, míg a 49 százalékban tulajdonos Saubermacher Magyarország Kft.-nél volt a szavazatok 75 százaléka. Ez még 2001 alakult így, a Saubermacher ezzel a feltétellel volt hajlandó résztvenni a cégalapításban.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nemrég elmondta, hogy a depó városi fenntartásba kerülése már csak azért is előnyös lenne, mert jelenleg a hulladékszállítási díj legnagyobb része (2,8 forintból 1,6 forint) depó díj, és ebbe az önkormányzatnak nincs beleszólása. A városvezetés régóta tárgyalt a Saubermacherrel arról, hogy Kecskemét mekkora összegért vásárolhatná meg a cég 49 százalékos tulajdonrészét. Dr. Szeberényi Gyula alpolgármestertől megtudtuk, 200 millió forintos vételárban tudtak a felek megállapodni. Ezt az összeget maga a KHRK fizeti ki, az önkormányzatot elővásárlási jog illette meg, de erről a képviselő-testület novemberi 24-ei ülésén – az előterjesztést zárt ajtók mögött tárgyalva – lemondott.

Mindez miért lehet jó Kecskemétnek? – kérdeztük az alpolgármestert. Dr. Szeberényi Gyula elmondta: eddig a hulladékgazdálkodáson belül minden probléma, így a nemfizető ügyfelek miatti bevételkiesés a Városgazdasági Nonprofit Kft.-nél csapódott le, itt keletkeztek a veszteségek, míg „a depó csak akkor engedte be a hulladékot, ha fizettek”. A jövőben viszont a begyűjtéstől a hulladék ártalmatlanításáig a városnál lesz az egész folyamat.

Ide tartozik, hogy a VG Kft.-nél profiltisztítást hajtanak végre: ez az önkormányzati tulajdonú cég a jövőben kizárólag hulladékgazdálkodási feladatokkal fog foglalkozni, a KHRK pedig beleolvad. A VG-nél lévő többi feladat: a temetők üzemeltetése, a parkfenntartás, a fanyesés-fakivágás, a járdák, utak, jelzőtáblák karbantartása, a kátyúzás, a kézi és gépi útseprés, a locsolás, a karácsonyfák elszállítása egy másik városi cégbe kerül, ez a január 1-jével megalakuló Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. lesz.
Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester a Petőfi Népének elmondta: javában tart annak a társulásnak a szervezése, amely a Duna-Tisza köze északi részének hulladékgazdálkodását fogja működtetni, a tervek szerint Kecskemét központtal, a közszolgáltatói joggal rendelkező VG Kft. koordinálásában. Többek között ide tartozna Izsák, Kunszentmiklós, Cegléd, Nagykőrös és Monor, Pilis is. Ez a térség összesen mintegy 400 ezer lakost jelentene – a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerint ekkora népesség szükséges a közszolgáltatók gazdaságos működéséhez. A 84 önkormányzatból eddig 9-től érkezett pozitív, csatlakozó visszajelzés a kecskeméti városházára, például Nagykőröstől és Ceglédtől.

Az elkövetkező hónapokban várhatóak további fejlemények az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!