Közélet

2016.11.10. 20:25

Kecskeméten nincs elefántcsonttorony

Oknyomozó tudomány mottóval szervezte meg a Pallasz Athéné Egyetem az idei AGTEDU tudományos konferenciát Kecskeméten, a Magyar Tudomány Ünnepe Alkalmából.

Hraskó István

Hét szekcióban több mint hetven előadás hangzott el a GAMF Karon. „A hintázás lineáris, lépcsősfüggvény-együtthatós modelljének periodikus megoldásai”, „Egy mikrobiális készítmény szamóca terméshozamára és lombozatára kifejtett hatásának vizsgálata”, „A pénzhelyettesítő eszközök bevezetésének lehetőségei”, „A programozási készségek vizsgálata középiskolában és a felsőoktatásban” – egy-egy kiragadott előadáscím a természettudományi, az agrár, a gazdaságtudományi és a neveléstudományi szekció üléséről.

– Napjainkban nagyon sok kritika éri a magyar tudományt, ezeknek a magva az, hogy a felsőoktatás, az akadémiai szektor elefántcsonttoronyban ül. A politikusok, ipari cégvezetők azt fogalmazzák meg, hogy a magyar tudományosság elszakadt a gazdaság elvárásaitól, érdekrendszerétől, és egy önmagáért való tudományosságot művel. Úgy gondolom, hogy a mi intézményünk ennek egy ragyogó ellenpéldája, és erre nagyon büszke vagyok. Nem véletlenül kaptuk meg az alkalmazott tudományok egyeteme címet. Továbbra is ezen a megkezdett jó úton kell járni – mondta köszöntőjében dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja.

Gaál József alpolgármester kiemelte: a város vezetése is elkötelezett abban, hogy ajtót nyisson a tudományok számára, ez a múltban is így volt, de a jövőben még inkább így lesz. Az a cél, hogy Kecskemét tudományos-kutatóközponttá váljon, és ez ügyben már jó pár lépés történt.
– A konferencia egyfajta számvetés, hol tartunk a tudományos élet területein, milyen eredményeink vannak – hangsúlyozta Ailer Piroska, az egyetem megbízott rektora, hozzátéve: az egyetemmé válás még jobban aláhúzza a tudományos munka szükségességét.

 

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!