Közélet

2016.11.21. 18:36

Elmaradt a tüntetés, egyeztettek a hallgatókkal

Nem tartották meg, illetve elhalasztották a kecskeméti egyetemisták a tantárgyújrafelvételi díjjal kapcsolatos változtatások miatt hétfő délutánra meghirdetett békés demonstrációt. Az egyetem vezetése a diákok HÖK által összegyűjtött javaslatait hallgatta meg.

H. I.

Mint megírtuk, csütörtökön a Pallasz Athéné Egyetem rengeteg hallgatója azzal szembesült a Neptunon, hogy különböző összegű – van, akinek 12 ezer, másnak 40-50 ezer forintos – fizetési kötelezettséget írtak elő számukra egy tantárgy másodszori felvétele miatt. Sokan azért csodálkoztak ezen, mert úgy tudták, csak a harmadik (és többedik) felvétel után kell díjat fizetniük. Kiderült, nyáron, az egyetem elindulásával, egy új szabályzat elfogadásával megváltozott a helyzet, csak erről senki nem értesült. A díj kreditenként 3 ezer, de legfeljebb 12 ezer forint.

Az új, visszamenőleges hatályú rendelkezés ellen az egyetemisták hétfő délutánra békés demonstrációt hirdettek a GAMF elé, közel 270-en jelezték részvételi szándékukat. Még szintén pénteken az intézmény ideiglenes vezetője, dr. Ailer Piroska tudatta a diákokkal, hogy a díj befizetési határidejét 2017. január 15-ig meghosszabbították, és azt is, hogy a szenátus december 1-jei ülésén napirendre tűzi a kérdést és megvizsgálják egy méltányosabb díjmegállapítás kérdését. Szerkesztőségünknek adott nyilatkozatában Ailer Piroska  hangsúlyozta, hogy az egyetem vezetése nyitott a hallgatók felvetéseire, és igyekeznek megnyugtató megoldást találni.

Az ígéretek miatt a demonstráció szervezői hétvégén úgy döntöttek, a tüntetést nem tartják meg, azzal a kiegészítéssel, hogyha érdemi, kellő mértékű változtatás nem lesz, akkor decemberben ismét kilátásba helyezik a megmozdulást.

A demonstráció meghirdetett időpontjában, hétfőn délután 4 órától egészen fél 5-ig ott voltunk a GAMF előtt, de valóban nem volt tüntetés. Ailer Piroska 18 órakor találkozott a hallgatói önkormányzat tagjaival, akik összegyűjtötték az egyetemisták hozzájuk beérkezett javaslatait, észrevételeit.

- Pénteken a Neptunon megjelent arról a tájékoztatásom, hogy módosítani szándékozunk a térítési és juttatási szabályzatot. Ezen a héten tulajdonképpen az egyeztetések zajlanak, a HÖK-kel egyeztetett szöveg  különböző fórumokon megy majd át, péntekre nyerheti el végső formáját, akkor küldjük ki a szenátus tagjainak. Természetesen a december 1-jei szenátusi ülésen még mind a húsz tag - köztük a négy hallgató - véleményt mondhat, javaslatot tehet - nyilatkozta dr. Ailer Piroska még a hallgatókkal való találkozás előtt.

Az események krónikájához hozzátartozik, hogy a portálunknak pénteken nyilatkozó Bander Ferenc járműmérnök szakos hallgatót még pénteken kizárta soraiból a HÖK, az indoklás szerint azért, mert mint HÖK-tag csak rektori engedéllyel mondhatta volna el véleményét az ügyről a Baon.hu-nak.

Nem tudtak a hallgatók a változásokról

Úgy tudjuk, a nyári előkészítés során az egyetemi hallgatói önkormányzat a hallgatói és juttatási szabályzat tervezetének több pontjával nem értett egyet, többek között a tantárgyfelvételi díjjal kapcsolatos szakasszal sem. Javaslataik nagy részét a szabályzat előkészítők (a négy kar ezzel megbízott vezetőségi tagjai) elfogadták, módosították a tervezetet,  és azt így tárgyalta és fogadta el a szenátus (ennek 20 tagjából 4 hallgató).

Ailer Piroska lapunknak korábban hangsúlyozta: az új térítési szabályzat szabályosan született, tartalmilag megfelel minden előírásnak, és a hallgatók július 1-jei hatályba lépése óta nem sérelmezték a most felháborodást kiváltó szakaszt. Ennek oka nyilván az lehet, hogy a diákok tájékoztatás (és a szabályzat aprólékos áttanulmányozása) híján nem tudtak a tantárgyfelvételi díj szabályainak változásáról, és csak a csütörtökön kirótt díjak révén ismerték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!