Közélet

2016.11.18. 12:23

Demonstrációra készülnek a kecskeméti egyetemisták

Nagy felháborodást keltett a Pallasz Athéné Egyetem hallgatói között, hogy az új szmsz szerint ezentúl már egy tantárgy másodszori felvétele után is kötelesek 3-12 ezer forintos díjat fizetni azok, akik már több mint 4 éve megkezdték tanulmányaikat. Hétfőre békés demonstrációt szerveznek, eddig több mint 200 diák jelezte részvételét.

H. I.

Július 1-jével a kecskeméti és a szolnoki főiskola egyesítésével megalakult a Pallasz Athéné Egyetem, és ugyancsak július 1-jén hatályba lépett az egyetem új szervezeti és működési szabályzata. Ennek 3. rész IV. fejezete szerint az a hallgató, akik 2012. szeptember 1. előtt kezdte meg államilag támogatott képzését, tantárgyfelvételi díjat köteles fizetni ugyanannak a tantárgynak a másodszori és további felvételéért. A díj kreditenként 3 ezer, de legfeljebb 12 ezer forint, kötelező szakmai gyakorlat esetén 12 ezer forint. Fontos tudni, hogy korábban csak a harmadik (és többedik) nekifutás után kellett a hallgatónak fizetnie.
Az új rendelkezés ellen szervezkedés kezdődött a facebookon csütörtök este. Hétfő 16 órára békés demonstrációt hirdettek, péntek reggelig több mint kétszázan jelezték részvételi szándékukat. A program szerint a demonstrálók a GAMF Izsáki úti bejáratánál gyülekeznek, majd átsétálnak a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány székházához (ez párszáz méteres séta, a PADMA-székház a régi Szauna Hotelben, a strand mellett van).

Mint Bander Ferenc harmadéves járműmérnök szakos hallgatótól, az egyik szervezőtől megtudtuk: az a problémájuk az új szabállyal, hogy visszamenőleges hatályú. Személyes példáját is elmondta: ő 2015-ben felvett egy tantárgyat kíváncsiságból, de aztán nem vizsgázott le belőle, mert ütközött egy másikkal. A mostani tanévben újra jelentkezett erre a tantárgyra, aztán nemrég szembesült vele a Neptunon (felsőoktatásban használatos internetes tanulmányi-adminisztrációs rendszer), hogy emiatt 12 ezer forintot vár tőle az egyetem.

– Ha ezt tavaly tudtam volna, akkor nyilván nem kockáztatok, fel se veszem az órát vagy kitörlöm az órarendemből. De egy éve még az volt a szabály, hogy csak a harmadik felvételért kell fizetni. Aztán a nyáron megváltoztatták az szmsz-t, ráadásul úgy, hogy nem tudtak róla a hallgatók. Váratlanul ért ez minket, és jogtalannak érezzük – jelentette ki Bander Ferenc. Ő úgy tudja, van olyan hallgató, aki 40-50 ezer forintot is kénytelen lesz kifizetni. Ez pedig nem kis megterhelés – amúgy sem, de pláne nem év végén – egy egyetemistának (vagy családjának). Az egyik ingyenes apróhirdetési oldalon egyébként már meg is jelent egy hirdetés, miszerint egy kecskeméti illető „alig használt, megkímélt fél veséjét adná el” 60 ezer forintért,  hogy ki tudja fizetni az „utólagos tárgyfelvételi díjat”.

– Lehet, hogy tévedésen alapszik az egész, mi legalábbis ezt feltételezzük, aztán majd kiderül. Egyébként már csak azért sem értem a dolgot, mert én csak 2013 szeptemberében kezdtem el a tanulmányaimat. De hogy mit szeretnénk elérni? Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy ezentúl egy tantárgy másodszori felvételéért is kelljen fizetni, de az véleményem szerint szerzett jogot sért, hogy az szmsz hatályba lépése előtti tantárgyfelvételeket is beszámítják – mondta Bander Ferenc. A járműmérnök szakos hallgató egyébként HÖK-tag a GAMF-on, mint hozzáátette, a demonstráció szervezésével egyes HÖK-ös társai nem is értenek egyet, de ő úgy van vele, neki nem a HÖK-öt kell képviselnie, hanem a hallgatói önkormányzatban a diákokat. Bander Ferenc már írt levelet az egyetem vezetésének, megbeszélést javasolva a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!