Közélet

2016.10.24. 17:31

Kevés a jó munkaerő

Kecskeméten a következő években vélhetően jóval könnyebb lesz elhelyezkedni, mint az ország más térségeiben.

Barta Zsolt

A legutóbbi állásbörzén Gaál József Kecskemét gazdasági alpolgármestere ezt meg is jegyezte rendezvénynyitó beszédében: „Kecskemét az álláskeresők paradicsoma lesz” mondta a város vezetője.
Mire alapozta a kijelentését, kérdeztük az alpolgármestert, aki a megyei iparkamara újonnan megválasztott elnöke is egyben.

– A következő években a Mercedes-gyár területén újabb beruházások indulnak. Mintegy 2500 dolgozót vesz fel a nagyvállalat. Arra lehet számítani, hogy más vállalkozások is bővíteni fognak. A Manufuture – egy brüsszeli uniós tanulmány – szerint minden egyes, az iparban megteremtett álláshely két másikat hoz létre. Azaz akár 7–8 ezer munkavállalói pozíció is megnyílhat éveken belül a megyeszékhelyen. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a városban komoly beruházások kezdődnek hamarosan. Elég csak a több, mint 10 milliárdos beruházásra gondolni, amely eredményeként felépül az egyetem új campusa az Izsáki úton. A Rudolf laktanya területén az oktatást, a fiatalok kulturált szórakozását szolgáló fejlesztéseket szeretnénk látni. A város vezetése azt a célt tűzte ki, hogy Kecskemét olyan attraktív, vonzó célpont legyen, ahol az alkotó, jó munkahelyek mellett jó élni is. Ez a növekvő népesség miatt egyéb infrastrukturális fejlesztéseket is szükségessé tesz. Folytatódnak például az útfejlesztések. A homokbányai terület is jelentősen megújul, korszerű lakó övezet fog kialakulni ott is – mondta Gaál József. – A nagy érdeklődésre tekintettel újabb, kedvezményesen megvásárolható telkeket alakít ki az önkormányzat a városba betelepülő fiatalok számára. A településen minden feltétel adott ahhoz, hogy a következő 5–10 év az itt élők kemény munkájának, gyors, de szerves fejlődésnek eredményképpen az ország, de talán a Kárpát-medence legvonzóbb települése legyen – fogalmazott az alpolgármester.

Kollár Péter, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője azt mondta, hogy a munkaerő-piacon bekövetkező változások érzékelhetők. Minden évben ősszel készítenek egy reprezentatív felmérést, úgynevezett munkaerő-piaci prognózist a kollégái, akik megkérdezik a vállalkozásokat egyebek mellett arról is, hogy terveznek-e munkaerő felvételt. Ezekben a napokban 11 járás 231 vállalkozását keresik fel. Ezek között a mezőgazdasági cégektől a multinacionális nagyvállalatokig széles a paletta. A kapott információkat az év végéig kiértékelik, melyből kiderül, milyen munkaerőigényekkel számolnak a cégek jövőre. A főosztályvezető elmondta azt is, hogy  jelenleg 15530 regisztrált álláskeresőt tartanak számon a megyében. Ez 6,7 százalékos rátát jelent. A szakirodalom szerint a 3-5 százalékos munkanélküliség megközelíti a teljes foglalkoztatottság kategóriáját. A vállalkozások azt érzékelik, hogy bár van állástalan a megyében megfelelő szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező, elkötelezett megbízható munkatársat egyre nehezebben találnak. A korábbi – kvalifikált állástalanok egy része – mára vagy elhelyezkedett, vagy külföldi munkát vállalt, vagy pedig továbbképzi magát Az álláskeresők jelentős része azonban képzettség, esetleg elkötelezettség hiányában nehezebben alkalmazható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!