Közélet

2016.09.30. 14:46

Több mint 270 millió forint fejlesztési forrásról dönthetnek

Mit lehet tudni a tavaly ősszel szabadszállási központtal megalakult LEADER helyi akciócsoport működéséről? – érdeklődött szerkesztőségünkben egy olvasónk, a kunszentmiklósi járásból.

Popovics Zsuzsanna

Mint elmondta, maga is részt vett azon a Vidékfejlesztési Fórumsorozaton, melyet a Szabadszállási Gazdakör szervezett a felső-kiskunsági térség több településén. A vidéki térségek fejlesztési irányairól volt szó, a 2014-2020 közötti időszakban. Azóta eltelt egy év, de konkrét pályázattal még nem találkozott az érdeklődő, aki vállalkozó, egyben egy civil szervezet vezetője.

A fentiekről Gáspár Ferencet, a Szabadszállási Gazdakör elnökét, egyben a Helyi Akciócsoport vezetőjét kérdeztük. Elmondta, hogy Bács-Kiskun megye legfiatalabb Helyi Akciócsoportja tavaly alakult, Szabadszállás központtal a Szabadszállási Gazdakör szervezésében. Mint minden HACS, szervezetük is kidolgozott egy Helyi Fejlesztési Stratégiát, miután több alkalommal tanácskozott az érintett 6 település – Szabadszállás (Balázspuszta), Kunszentmiklós (Kunbábony), Szalkszentmárton, Tass, Kunadacs és Kunpeszér – önkormányzati, vállalkozó és civil. Az így elkészült stratégiát nemrég fogadta el az Irányító Hatóság, mely alapján a HACS a jövőben kiírhatja a megvalósításhoz szükséges pályázatokat.

Erre vonatkozóan a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárságán kértünk tájékoztatást. Itt megtudtuk, hogy a Helyi Akciócsoportok várhatóan 2016. december – 2017. február között írhatják ki az első pályázati felhívásaikat. A települések a Helyi Fejlesztési Stratégiában szereplő, a helyi fejlesztési igényeknek megfelelően kialakított intézkedések keretében nyújthatják be pályázataikat. Mire lehet pályázni? Többek között szálláshelyek létrehozására, turisztikai építmény, szolgáltatás fejlesztésére, eszközbeszerzése; a települések közösségi tereinek kialakítására, fejlesztése; civil szervezetek székhelyfejlesztésére, eszközbeszerzésére; hagyományokat és értékteremtést magukba foglaló rendezvényekre, táborokra nyújthatják be támogatási igényeiket a pályázók.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Gáspár Ferenc, a Szabadszállási Gazdakör elnöke, a HACS vezetője
[/caption]

A pályázati tervek megvalósítására 271,15 millió forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre a Szabadszállási Gazdakör illetékességi területén. Országos szinten 59 milliárd forint jut a helyi közösségek fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására a LEADER pályázatoknak köszönhetően, a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!