Közélet

2016.09.02. 11:14

Gyámnak nem jár a csok, hiába a három gyermek

Még a házát is eladta egy mélykúti nő, hogy legyen önereje, és a családi otthonteremmtési kedvezménnyel (csok) járó 10 millió forintot igénybevéve nekikezdhessen az építkezésnek. Aztán kiderült számára, hogy gyámok az eredeti hírekkel ellentétben nem kaphatnak csok-ot.

Hraskó István

– Tanulságként szeretném megosztani a történetemet, hátha más is hozzám hasonló terveket szövöget, de még nem tájékozódott – kereste meg szerkesztőségünket a mélykúti hölgy. Mint elmondta, 19 éves nagylánya és 16 éves fia mellett két éve gyámként gondoskodik egy 2,5 éves ikerpárról és egy 4,5 éves gyermekről.

– Tavaly, a csok beharangozásakor még arról szóltak a hírek, hogy a kedvezményt azok a gyámok is igénybe vehetik, akik egy éves időtartamot meghaladóan a saját háztartásukban nevelnek egy vagy több gyermeket és vállalják, hogy még három évig náluk is lesznek. Minden feltételnek megfeleltem, ami háromgyermekes gyámoknál elég ritka, ezért úgy voltam vele, ha adja a kormány a tíz millió forintot, miért ne kérjem? Egy beépített padlásteres házban lakok az öt gyermekkel, a kicsik még együtt vannak a fenti szobában, de hamarosan szűkös lesz hármójuknak. Arra pedig esély sincs, hogy a szülőkhöz visszakerüljenek – mondta a névtelenséget kérő édesanya.

Valóban teljesült nála minden kritérium: nem volt közszámla-tartozása, vállalkozóként a két évet meghaladó folyamatos munkaviszony felmutatása sem okozott gondot számára, és már több mint egy éve volt a gyerekek gyámja. Tervei megvalósításához eladta egy másik házát, a 3,5 millió forintos vételárat és megtakarításait kívánta felhasználni a 10 millió forintos csok mellé, mivel hitel nélkül szeretett volna építkezni. A telek is rendelkezésre állt, az építésügyi hatósággal azt is tisztázta, hogy beépíthető.
– Nem két perc volt, amíg minden papírt beszereztem, és sikerült vevőt találni a házra. Nemrég bementem a takarékszövetkezetbe, és ott mondták, hogy februárban megváltoztak a szabályok, gyámok már nem kaphatnak csok-ot. Azt hittem, rosszul leszek, erről egyáltalán nem hallottam. Hívtam a gyámhivatalt, ott először nem tudtak konkrétumot mondani, majd úgy tájékoztattak, valóban kivették a gyámokat a rendeletből. A kormányablaknál is bizonytalanok voltak, de aztán kiderítették, hogy rám már nem vonatkozik a kedvezmény. Őszintén bevallom, igen nehezen éltem meg, hogy változtattak a szabályokon, hiszen már tervezgettem, milyen szép házat építek a gyerekeknek. Ugrottak az álmaink – mondta keserűn a mélykúti hölgy.

Utánanéztünk, és a februárban megjelent új kormányrendeletben a gyermek meghatározásánál valóban csak az áll: „aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja”. Mivel azonban a neten még számtalan helyen kering olyan információ, hogy a gyámok is kaphatnak csok-ot, megkérdeztük a kormányszóvivői irodát is, olvasónk kaphat-e családi otthonteremtési kedvezményt, és ha nem, miért változtak időközben a feltételek. A választ nem nyújtották hosszúra: „A jelenleg hatályos rendelkezés alapján nem igényelhet.”

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!