Közélet

2016.09.10. 07:58

Gasztronómiai ünnep Félegyházán

A világszerte híres félegyházi libamáj előállítói, illetve a libatartók előtt tisztelegnek a hét végén Kiskunfélegyházán a 18. Libafesztivál keretében. Gazdag programokkal és finom ételekkel várják az érdeklődőket.

Vajda Piroska

A gasztronómiai ünnep szakmai konferenciával kezdődött a városházán, ahol a libatartás jövőjéről tanácskoztak. Az esemény házigazdája az Integrál Zrt. volt. A társaság hét évtizede foglalkozik hízott víziszárnyas feldolgozással, közel 500 embernek biztosít munkát, családok százai kötődnek ehhez a tevékenységhez. Hosszú, kitartó munka vezetett ahhoz, hogy a Félegyházán előállított termékeknek ma már méltán megérdemelt nemzetközi hírük van – mondta a tanácskozás megnyitóján dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató.

– A libamájra méltán lehetünk büszkék, az elsők között került be a hungarikumok közé – fogalmazott a konferencián Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke. A Magyar Tudományos Akadémia ajánlását idézve elmondta, a magyar hízott víziszárnyas termékek a hagyományos magyar mezőgazdasági termelési kultúra részének tekinthetők. Előállításukhoz több évszázados hagyomány kötődik. A víziszárnyasok tömése rendkívül munkaigényes feladat, s olyan különleges szakértelmet, odafigyelést igényel, amely csaknem példanélküli a haszonállatok tartásában. Mindezzel olyan értékes termék állítható elő, amely magas minősége és gasztronómiai kiválósága miatt a magyar konyhakultúra egyik legkiemelkedőbb szimbólumának számít – részletezte a honatya.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Galériánkért kattintson a képre! Fotók: Vajda Piroska
[/caption]

A hízott libából készült termékek hazánk jó hírét viszik a világban. Libahúsból a legtöbbet Belgiumba, Németországba, Franciaországba, Izraelbe és Japánba exportálunk. Idén az első félévben 29,2 millió euró értékű volt a libahús export. Erről Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a félegyházi konferencián. Elmondta, a baromfiágazat tavaly kiegyensúlyozottan fejlődött, 326,7 milliárd forint értéket állított elő. Az államtitkár szólt a támogatásokról is. Hangsúlyozta: baromfi jóléti támogatásra idén 12 milliárd forintot biztosítanak. Ebből 4 milliárd jut libára és kacsára. Jövőre ugyanennyi támogatásra számíthatnak a tenyésztők. Új támogatási formáról az étkezési tojástermelő tyúk állományok támogatásáról is beszámolt. Erre 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állatbetegségek megelőzésére pedig 9 milliárd forint. Feldman Péter végezetül arról beszélt, hogy jövő évtől 5 százalékkal csökken a baromfihús, a tojás és a tej általános forgalmi adója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!