Közélet

2016.09.19. 08:21

26. születésnapját ünnepelte a kecskeméti SOS Gyermekfalu

Közel harmincan jelentkeztek nevelőszülőnek a kecskeméti SOS Gyermekfalunál. Hatvanórás képzés vár rájuk, de szombaton a falu születésnapi rendezvényén már beleshettek az itt élő gyerekek életébe.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

26 éves lett az SOS Gyermekfalu, az évforduló alkalmából pénteken szakmai programok voltak. Főként a figyelemhiány-hiperaktivitás-zavar (az angol kifejezések rövidítéseként az ADHD) kialakulásának hátteréről, annak felismeréséről és a kezelési lehetőségekről beszélgettek a szakemberek.

Mint Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa kecskeméti területi igazgatója lapunknak elmondta: a gyerekek körében 3-7 százalék az ilyen tüneteket mutatók aránya, ám az állami gondozott gyerekek körében ennél kicsit magasabb lehet. Hiszen ők problémásabb családi környezetben nevelkednek, majd a családtól való elválasztással – kerüljön bármilyen szerető nevelőszülőhöz – újabb trauma éri a gyerekeket.
Az előadásokban főként arról esett szó, hogy milyen eszközöket tud használni a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknél a pszichológus a terápia során, a pedagógus az osztályteremben és a szülők, nevelőszülők otthon.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szombaton a Vaslovas Motoros Klub tagjai látogattak el a gyermekfaluba, és a lakókat elvitték egy kis motorozásra a homokbányai tanpályára
[/caption]

– Nagyon érdekes volt számomra az iskolában alkalmazható módszerekről tartott előadás. Nyilvánvaló, hogy nagy létszámú osztályokban nehéz megfelelően figyelni az egyéni gondoskodást igénylő gyerekekre, ezért jó, ha a pedagógus tud nekik olyan eszközöket adni, amelyek lekötik a kezüket, nem keltenek zajt, de tudnak tőle figyelni. Lehet ez akár egy nyakba akasztható papírhenger, vagy egy mosolygó arcos labda, amit jutalomképpen megkap a hiperaktív tanuló – mondta el Kiss Gergely. Hangsúlyozta: a körülöttük lévőknek meg kell érteniük, ezek a gyerekek nem „rosszaságból” izegnek-mozognak, hanem egyszerűen képtelenek hosszan egy helyben ülni, figyelni. Kiss Gergely szerint nem szabad őket megszidni, büntetni, csak a folyamatos pozitív megerősítés a helyes magatartás. Ezenkívül az ADHD tüneteit mutató gyerekek összetett, komplex feladatokkal sem bízhatók meg, mert nem tudnak hosszan koncentrálni, ezért apró részcélokat kell eléjük kitűzni.

A területi igazgatótól megtudtuk, egyre több nevelőszülőre lenne szükség, ugyanis a gyámhivatalok sok gyermeket kénytelenek kiemelni a családjukból. Nevelőszülőkből ugyanakkor hiány mutatkozik, ezért az utóbbi időben aktív „toborzó” kampányba kezdtek Kecskeméten is. Meg is lett az eredménye, közel harmincan jelentkeztek, őket meghívták a falu szombati születésnapi rendezvényére, hogy lássák kicsit, milyen is itt az élet. Ahhoz egyébként, hogy valakiből nevelőszülő válhasson, nem kell érettségi sem, viszont saját ingatlan igen. A nevelőszülőség alsó korhatára 24 év, és a felnőtt nem lehet 50 évvel idősebb a befogadott gyermeknél. Követelmény még az erkölcsi bizonyítvány és egy 60 órás képzés elvégzése is.

Az SOS Gyermekfalu számokban

A Kecskemét-Petőfivárosban lévő SOS Gyermekfaluban közel 80 gyermekről gondoskodnak, ezenkívül a megye 15 településén 34 nevelőszülőjüknél több mint 70 gyermek él, a lakásotthonban és utógondozó otthonban pedig körülbelül 50 fiatal felnőtt.

 

Hraskó István Szombaton a Vaslovas Motoros Klub tagjai látogattak el a gyermekfaluba, és a lakókat elvitték egy kis motorozásra a homokbányai tanpályára -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!