Közélet

2016.08.01. 14:33

Olcsóbb volt a lecsó mint a fagyi, de mindkettőre volt kereslet

240 liter lecsót készítettek a gulyáságyúban, a tányérokba és az ételhordóként szolgáló edényekbe az alapváltozatból és a csípősből választhattak a vásárlók.

Kubatovics Tamás

A nagy csavart fagyi 500, míg egy emberes adag lecsó 400 forint volt szombat délután a település központjában. De mindkettő iránt volt kereslet, ahogy a további árusok portékái iránt. Már az évek során kialakult rend alapján szerveződött az étellel a falu zöldségtermelő hagyományaira is utaló falunapi program.

A konyhások például elárulták, hogy a fogyasztói szokásoknak és igényeknek megfelelően 240 liter lecsót készítettek a gulyáságyúban, a tányérokba és az ételhordóként szolgáló edényekbe az alapváltozatból és a csípősből választhattak a vásárlók. Persze, ahogy az elsők között érkező egyik monostori asszony elárulta, ők valószínűleg a kettő vegyítve készítik el a változatosságáról egyébként is ismert étel nekik legjobban tetsző módozatát.

Ehhez 700 adaggal járult hozzá a konyha, ami az 1500 lelkes településen igen nagy arányt jelent.
Persze ezúttal hazatérők és vendégek is növelték a létszámot, a német testvértelepülés, Königseggwald képviselői is tiszteletüket tették az ünneplő településen. Szombat délután a hivatalos programban  Szűcs Tibor atya, dr. Gyulai Magdolna háziorvos, és a lovagoltatások során mindenki által megismert Szirovicza Antal vehette át a Bármonostorért kitüntető címet. 

Ekkorra már a nem hivatalos elismerések is gazdára találtak, hiszen a lecsó- és egyéb ételek főzőversenyének résztvevői szembesülhettek asztaltársaságuk tagjai ítéletével.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Nagykanállal kevertek a szakácsok és ehettek a lecsóbarátok
[/caption]

Antal Tamás mesterszakács, a Szabadtűzi Lovagrend dél-nyugat magyarországi régiójának kapitánya vezette a zsűrit, a három fős csapat végiglátogattak a tucatnyi főzőt. - Amatőr a főzőverseny, de a résztvevők profik. Egy szakképzett szakács tudásával felvértezve állnak a bogrács mellé. Mi a legjobb ételt keressük, ezért a hibákat kutatjuk, de ez egy nehéz feladat, mert csodálatos házi ízekkel szoktunk találkozni - fogalmazott  a szakember.

A lecsók, egyéb bográcsos ételek mellett sültek is készültek a templomkertben, a házi sütemények versenyére pedig féltucatnyi finomság érkezett, tehát nem unatkozhattak az ítészek. Antal Tamás érdeklődésünkre elmondta: - Bármennyire is a legegyszerűbbnek tűnő magyar étel a lecsó, bármivel el lehet rontani. A legjellemzőbb probléma, hogy szétfő és csak a héjak vannak az ételben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!