Közélet

2016.08.17. 14:56

Ki és mikor viszi el a hordókat?

Becslések szerint a legveszélyesebb hulladék elszállítása mintegy 160 millió forintba kerülne arról a halasi telephelyről, amire múlt héten a környezetvédők is felhívták a figyelmet.

Tapodi Kálmán

A Greenpeace múlt heti megmozdulása megbolygatta az állóvizet a Bács-Reál Kft. halasi telephelyén tárolt veszélyes anyagokkal kapcsolatban. Az elhagyott telephelyen évek óta állnak garmadában az ismeretlen tartalmú hordók és tárolóedények. A 2013-ban megszüntetett cég, a becslések szerint több mint 580 tonna szennyező anyagot hagyott a Majsai úti telephelyen. Sokak szerint „időzített bomba ketyeg” a városban, ami természeti katasztrófával fenyeget.

„Amíg nincs katasztrófa, marad a veszélyes hulladék Kiskunhalason” – ezt mondta az RTL Híradónak a környezetvédelmi hatóság megyei főosztályvezetője. Mint a hírműsorban elhangzott: a halasi lerakatért felelős család ma is veszélyes hulladékokkal foglalkozik. A Greenpeace aktivistái és a helyi környezetvédők attól tartanak, hogy a hordókban tárolt méreg előbb-utóbbi kijut a környezetbe. A hulladék egy fémtelep melletti területen áll, amit a telep tulajdonosától béreltek. Utóbbi kamerán kívül azt mondta: nemcsak az ott hagyott hordók miatt fájt a feje, hanem azért is, mert a bérlők tönkretették a telken álló épületet, így a területet tavasszal csak jóval áron alul tudta eladni.

A hátrahagyott telephely kármentesítését egyelőre aligha fogják elkezdeni – nincs rá fedezet -, és a kárelhárítás költségét sem tudnák kire ráterhelni. A megszűnt cég tulajdonosai biztosan nem fogják kifizetni a legveszélyesebb anyagok elszállításáért járó mintegy 160 millió forintot.

Fülöp Róbert, halasi polgármester úgy nyilatkozott: állami segítséget remélnek a probléma megoldására, és úgy vélekedett: a jogszabályok szigorítása nélkül bárhol megtörténhetnek hasonló esetek.

A halasi telephelynél tartott sajtótájékoztatót Kepli Lajos országgyűlési képviselő (Jobbik), aki eseti országgyűlési bizottság felállítását kezdeményezi a veszélyeshulladék-telepek felderítésére és felszámolására. Az Országgyűlés környezetvédelmi ellenőrző bizottságának alelnöke szerint több ezer tonna veszélyes hulladék hever mindenfelé az országban. Kepli Lajos javasolta a hatályos jogszabályok fölülvizsgálatát, hogy ne fordulhasson elő, hogy éveken keresztül, akadálytalanul szennyezhessék a környezetet. A képviselő hozzátette: az ilyen telephelyeket működtető vállalkozásoktól pénzügyi garanciákat kell követelni, hogy megszűnésük után is legyen miből ártalmatlanítani a veszélyes anyagokat.
Kiskunhalason is ebből fakad a kérdés: ki és mikor fogja elszállítani a felhalmozott veszélyes hulladékot a Majsai úti telephelyről? (A Pirtó határában talált – szintén a környezetvédők által bemutatott –, veszélyes anyagok esetében is hasonló a probléma.)

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Greenpeace is természeti katasztrófától tart.
[/caption]

A határérték megfelelő, egyelőre nincs vészhelyzet

Az illetékes környezetvédelmi hatóságok szerint: méréseik során egyetlen vegyszer esetében sem mutattak ki határérték átlépést a halasi telephelyen. A hulladéklerakót rendszeresen szemlézték, illetve mintavételezték. A legutolsó közös szemlét 2016. július első hetében tartották volna, ami a telephely eladása miatt meghiúsult, mert nem tudtak bejutni a területre. A hatóságok szerint egyelőre nincs vészhelyzet. A veszélyes anyagok elszállítását csak akkor kezdhetik meg állami pénzből, ha a hordók kiszakadnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!