Közélet

2016.07.29. 18:18

Várják a leendő egyetemistákat

Minden szakon lehetőség van a pótfelvételire a kecskeméti egyetemen. A polgármester reméli, hogy a Mercedes pénteki, második gyár építésére vonatkozó bejelentése után még több fiatal gondolja majd úgy, hogy érdemes a hírös városban továbbtanulni, esetleg később letelepedni, családot alapítani.

H. I.

Szemereyné Pataki Klaudia az egyetem GAMF Karán pénteteken tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az autóipari cég döntése a város és az egyetem életét is gyökeresen meghatározza. A polgármester hangsúlyozta: óriási kihívás előtt áll Kecskemét és a térség is, beleértve Szolnok megye déli részét és Békés megyét.[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szemereyné Pataki Klaudia és Ailer Piroska
[/caption]

– Vannak még helyek, vannak lehetőségek a pótfelvételin. Egyre több szakemberre lesz szükség, hiszen a Mercedes három éven belül kiépíti új gyártókapacitását. Tárt karokkal várjuk a hallgatók jelentkezését, a mai bejelentés után érdemes átgondolni a kecskeméti továbbtanulást - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, aki azt is hozzátette: az önkormányzat továbbra is tervezi, hogy költségvetési forrásból ösztöndíjprogrammal támogatja a kecskeméti egyetem hallgatóit, elsősorban a járműipar fejlesztéséhez kapcsolódó területeken.

Ailer Piroska, az egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a Mercedes második gyárépítési döntését. Mint mondta, az első is alapvetően megváltoztatta az intézmény sorsát, jövőképét, feladatait, céljait.  Az elmúlt nyolc év eredményei közül kiemelte a járműmérnök alapszak elindítását, a tanszék felépítését, a duális képzés megteremtését, a sikeres pályázatokat. Úgy véli, most újra nagy kihívások előtt áll a fiatal egyetem. Alapvetően az oktatás fejlesztésében gondolkodnak, bővíteni fogják az alapszakok számát. A rektor kiemelte, hogy a 2017/18-as tanévtől elindulhat a logisztikai mérnök alapszak is, míg az új gazdálkodási és menedzsment alapszakon szeptembertől több mint nyolcvan hallgató kezdheti meg tanulmányait. Az egyetem tervei között szerepelnek a mesterszakok is, így a vezetés és szervezés és a gépészmérnök mesterszak elindítása is, utóbbi kérelme már az akkreditációs bizottság előtt van.

Ailer Piroska hozzátette: a „nem is olyan távoli jövőben” dooktori iskolát is szeretnének alapítani, és nagy terv a vállalatokkal közösen megvalósítandó kutatóközpont is. További célkitűzés emellett a nemzetközi kapcsolatok erősítése.
A rektor hangsúlyozta: sikeres volt a felvételi, hiszen a GAMF-on közel 20 százalékkal, a Pedagógusképző Karon pedig 10 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma. A gazdálkodási és menedzsment szakon magas volt a ponthatár az államilag finanszírozott helyeknél, a költségtérítéses képzésre felvettek ugyanakkor pályázhatnak ösztöndíjra a PADMA-nál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!