Közélet

2016.06.30. 15:03

Nem véletlen, ha késve indul el a baba

Mikor kell felállnia a babának? Mikortól kell járnia? Ezek a kérdések gyakran foglalkoztatják az édesanyákat, különösen akkor, ha már az ismerős gyereke ugyanannyi idősen mindent csinál. A szakemberek szerint semmit sem szabad elsiettetni.

Sebestyén Hajnalka

Folyamatosan figyelni kell a kicsiket. A szülők bízzanak önmagukban, ha bizonytalanok gyermekük fejlődésének helyességében, bátran keressék fel a szakembereket, akár tanácsadás jelleggel is. Elsősorban szakorvost, majd a megfelelő mozgásterapeutát. A tapasztalat is bizonyítja, gond esetén, ha időben szakemberhez fordulnak az anyukák, akkor korrigálható a mozgásfejlődésben észrevett eltérés vagy elmaradás. Czuczi Anita TSMT mozgásterapeutával korábban már a csecsemők első hónapjairól beszélgettünk, most azonban rátértünk a következő hónapokra is.

– Mi történik a 6-9. hónapban?
– Már a babkák megtanulnak hason kúszni és vízszintesen elgurulni mindkét irányba a nekik tetsző játékokért.Négykézlábra állnak, hintáztatják magukat. Előkészülnek a mászáshoz.

– Kúszásnál mire kell figyelni?
– Akkor jó a kúszás, ha ellentétes kar-láb munkával történik. Ha nem így van, érdemes szakembernek megmutatni, hogy mi akadályozza a helyes kúszás létrejöttét. Vannak esetek, amikor a kúszás féloldalas, vagy épp páros kezes marad. Ezen esetekben oda kell nagyon figyelni, hogy a mászás már helyesen történjen. Amikor a babák már helyváltoztató mozgásra is képesek, érdemes nekik jó nagy játszóteret hagyni, hogy zavartalanul gyakorolhassák  a mozgást, megtapasztalhassák saját és környezetük korlátait. A gyerekek legfőbb tanulása a tapasztalás!

– Mi a következő „állomás”?
– A 9. hónap körül már négykézláb felállnak, billegnek, de még nem indulnak el. Ezzel erősítik a gerincüket, a támasztó izmokat. A négykézláb pozícióból aztán előbb-utóbb valamelyik alátámasztási pontot felemelik egy pillanatra, aztán már kettőt, fejlesztve ezzel az egyensúlyukat és ezzel lehetővé teszik a mászás megkezdését. A 9-12. hónapban indul el a mászás, szintén ellentétes kar-láb mozdulatokkal. Ha egy kisgyerek húzza az egyik lábát, ha nem szimmetrikusan használja, érdemes szakemberhez fordulni, mert ez alapja lehet egy későbbi tanulási problémának.

– Mikor ül fel először magától a baba?
–  A mászással szinte egyidőben, 1-2 hét alatt megtanulnak felülni, majd felállni. Fontos, hogy mindkét oldalra ki kell ülniük és mindkét lábbal fel kell tudniuk állni.

– Az ülés is lehet rossz?
– Nagyon fontos pont a megfelelő ülés. A jó a Z ülés, illetve az egyenesen kinyújtott lábbal való ülés. Nagyon helytelen, amikor a babák beülnek a két bokájuk közé, abból azonnal ki kell hozni őket. Ez utóbbi esetben ugyanis a törzskontrolljuk nem fejlődik megfelelően, mivel az oldalra kitett lábukkal egyensúlyoznak. Később az álláshoz azonban szükség lesz a jó, stabil törzskontrollra.

– Milyen a helyes felállás?
– Akkor helyes, ha teljes talppal történik a felállás. A kisgyerek előre húzza a térdét. Sajnos sok esetben a babák a belső talpélükön nyomják ki magukat állásba. Kérdés,hogy miért nem sikerül szabályosan? Hipotón izomtónusú babáknál ez többször előfordul, az izmok gyengesége miatt. A felállás során tűnik fel először igazán, ha a kisgyermek nem párhuzamosan tartja lábfejét, az kifelé vagy befelé fordul. Érdemes mindkét esetben szakemberhez fordulni, legalább egy ránézés erejéig. Felálláshoz és onnan való lejövetelhez elengedhetetlen a térdelés megléte. Ennek hiányában a babák állásból letottyannak a fenekükre vagy sírással jelzik, hogy nem tudnak mit csinálni. Segítenünk kell nekik, hogy a térdelést megtanulják.

– Egy éves korára már mennie kell a babának?
– 9-12. hónapos korban a bútorokba kapaszkodva, oldalazó lépések megtétele a jellemző. Fontos, hogy mindkét irányba járjanak. Az egyoldalúságot korrigálni kell. Ebben az életszakaszban tanulják meg, hogy kapaszkodva leguggolnak és már fel tudják tenni a játékokat a földről a kanapéra, asztalra. Felmásznak az ágyra, a fotelbe. Meg kell tanítani nekik, hogy tolatva jöjjenek vissza és nem fejjel, mert így nem sérülnek meg.

– Mikor indulnak el?
– Ha az oldalazó járás már stabil, akkor két egymástól messzebb lévő tárgyhoz már próbálnak átmenni. Ezt követi az előrefelé lépegetés. Előrehaladást gyakorolni szokták sokáig, széket tologatva, vagy járássegítőt tolva. Ezeket a segédeszközöket csak akkor használják, ha a gyermek érez késztetést, és önállóan kezdi el használni. A legtöbb gyerek 12-15 hónapos korában kezd el járni. Ha itt nagy, több hónapos elmaradást észlelnek a szülők, kérjék szakember segítségét.

– Gond, ha a szülő idejekorán vezetgeti a gyereket?
– A gyermekek mozgása eltérően fejlődik. Tudom, hogy sok édesanya szeretné már, ha a gyermeke járna, hiszen az ismerős babák közül már mindenki elindult. Nem baj! Nem véletlen ,ha egy kisgyermek elindulása késik. Ehhez nagyon jó törzskontroll szükséges, melynek alapja a szimmetrikus egyensúly. A kisgyerekek bizonytalansága nem személyiségükből adódik, hanem valamely járáshoz szükséges alapfunkció éretlenségéből. A vezetgetés gátolja azt, hogy ő tapasztalhassa meg hiányait, annak korrigálását. Egyáltalán nem gyorsít a szülő ezen a folyamaton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!