Közélet

2016.06.02. 13:53

Amerikai szociálpszichológus előadása a Mercedes-gyárban

Ha minden nap mindenki tenne egy pozitív gesztust ember társai felé, akkor sokkal jobb világban élnénk.

Barta Zsolt

A „Hősök Tere” kezdeményezés egy San Francisco-ból indult projekt, mely a kezdő lökést kívánja megadni ahhoz, hogy egyre több ember tegyen egyre többet másokért. Egyebek mellett erről is szó esett azon az előadáson, amelyet Philip Zimbardo szociálpszichológus tartott tegnap a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozóinak.

Az előtte rendezett sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. Lapunk munkatársának elmondta, hogy tíz ország ezer középiskolájában fut a „Hősök Tere” kezdeményezés. Nagyvállalatok közül először a Mercedes-gyárban indítják el a programot, és ennek tapasztalatai után más cégekkel is felveszik a kapcsolatot. Tapasztalatai szerint az első előadások résztvevői Magyarországon a projektet kétkedve fogadták, mert mi magyarok pesszimisták vagyunk. Ugyanakkor itt jóval gyorsabban és több eredményt lehetett elérni, mint azokban az országokban, ahol jobban élnek az emberek.

Zimbardo professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek sokkal jobban érzik magukat egy olyan világban, ahol a polgárok nem befelé fordulók, hanem a közösségi kezdeményezések iránt nyitottak. Ha egy cégnél a vezetés és a dolgozók csoportja elkülönül, akkor nincs meg az adott közös cél iránt az elkötelezettség. Ennek hiányában a munkavállalók nem érzik jól magukat, nem elégedettek, s ez az érzés kihat a napi munkára, a vállalat jövőjére. Ha egy cég menedzsment csak a nyereségre és a vevőkre koncentrál, és nem törődik a dolgozókkal, akkor az előbb-utóbb hátrányosan befolyásolja a cég termelését. A professzor szerint a cég jó hírneve fontosabb mint az a termék, amit előállítanak. A jó hírnév ugyanis azt a pozitív piaci megítélést is jelenti, amely segítségével könnyebben lehet eladni egy terméket.

A sajtótájékoztatón részt vett Ács László a gyár HR igazgatója, aki elmondta, hogy a kezdeményezést azért támogatják, mert a pozitív látásmód segít egy jobb munkahelyi környezet kialakításában. Egy olyan dolgozói közösséget szeretnének létre hozni, amelynek a tagjai maguk is aktív szerepet vállalnak az egymásra történő odafigyelés és segítés terén. A vállalati kultúrában kiemelt szerepet kap az egészségvédelem a prevenció és a sport. Zimbardo professzor előadása pedig a gyár által képviselt egészségügyi és mentálhigiénés stratégiájába illeszkedik bele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!