Közélet

2016.06.14. 15:12

Adománybolt a mozgássérültekért

Jótékonysági adományboltot nyitott a MoFa Kecskeméten. A megunt holmikat árusító üzlet bevételét mozgássérült fiatalok támogatására fordítják.

Popovics Zsuzsanna

A Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány 1992 óta működik Kecskeméten. A MoFa szervez táborokat, közösségi programokat, végez házi segítségnyújtást, a Mária körúti székházban havonta összejárnak a klubtagok. Júniustól pedig adományboltot működtetnek a Luther-udvarban. Milyen megfontolásból? – kérdeztük Kis Juhász Zsoltot, az alapítvány elnökét.

– Célunk – ahogy eddig is –, elősegíteni a mozgáskorlátozottak önállósodását, életminőségük javítását. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy nem mindig találkoznak az adományozók felajánlásai és a patronáltjaink igényei. Az adománybolt abban segít, hogy pénzzé tegyük, amit a jó szándékú emberektől kapunk, a befolyt pénzből pedig célzottan tudjuk támogatni a mozgássérülteket.

– Néhány napja működik a bolt, milyen tapasztalatokat hozott?
– Sok a segítőkész ember. A betérők egy része nem is vásárolni szeretne, inkább azt kérdezi, miben tud segíteni. Az elsődleges célkitűzésünk, hogy fix rámpát építsünk az üzlet bejáratához, hogy a kerekes székkel közlekedők is be tudjanak térni hozzánk. Az alapítványnak vannak megváltozott munkaképességű munkavállalói, akik a boltban is tudnak majd dolgozni, ha meg tudják közelíteni. Távlati terv, hogy a székházban kialakítsunk egy akadálymentes mosdót, amit a mozgáskorlátozottak kényelmesen tudnak használni.  

– Kik voltak segítőik a boltnyitásban?
– Fontos partnerünk ebben a projektben a kecskeméti evangélikus egyházközség, tőlük béreljük jutányos áron a bolthelyiséget. Kis János lelkész teljes mellszélességgel mellénk állt, támogatja a munkánkat.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Jelképes áron találnak gazdára az adománybolt portékái
[/caption]

– Mivel foglalkozik még az alapítvány?
– Néhány éve működtetünk egy esélyegyenlőségi akadálypályát, az érzékenyítő programunkkal rengeteg iskolába eljutottunk úgy a városban, mint a megyében. Az egészséges gyereknek bemutatjuk a másságot, azt, hogy milyen nehézségekkel találkozik egy fogyatékos ember a mindennapi életben. További vállalásunk a házi segítségnyújtás, ami túlnyúlik a klubtagságon. Elsősorban olyan mozgáskorlátozott emberek életminőségét segítjük, akiknek a szülei már idősek, és nem tudják ellátni a 40-50 éves, mozgássérült gyereküket. Dolgoznak nálunk közmunkások, és sok önkéntes is.

– Meddig számít fiatalnak egy MoFa-tag?
– Ameddig jól érzi magát közöttünk. Akikkel 24 évvel ezelőtt elkezdtük dolgozni, ma már negyvenes felnőttek, de még mindig szívesen részt vesznek a programjainkon. Hozzánk csak bekerülni lehet, kiöregedni nem. A tagfelvétel folyamatos, és nem csak kecskemétieket fogadunk a sorainkba. Vannak klubtagjaink Bácsalmásról, Budapestről is.

 

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!