Közélet

2016.05.11. 11:53

Terápiás céllal hozták létre a madárházat

Madárházat adták át a kecskeméti SOS Gyermekfaluhoz tartozó Helvéciai Integrált Lakásotthonnál. A szakemberek bíznak benne, hogy a madárterápia pozitívan hat majd a fiatalok fejlődésére.

Sebestyén Hajnalka

Az ünnepséget keddre, a Madarak és Fák Napjára időzítették. A madárház átadását követően egy őshonos almafát is elültettek az épület szomszédságában.

A madárház ötlete Illésné Áncsán Arankának, az SOS szakmai vezetőjének gondolataiban született meg, miután látogatást tett Palóznakon, a Meseházban, ahol megtalálható az ország első terápiás céllal létrehozott madárháza. – Láttam, ahogyan a madarak elvarázsolták a gyerekeket. Tudtam, ezt akarom én is. S most már mi is megtapasztalhattuk az elmúlt néhány napban, hogy a madarak valóban nagyon jó hatással van az általunk nevelt gyerekekre, fiatalokra. A madárterápia sokat segít a lelki problémákkal, a kötődési vagy magatartásbeli zavarokkal bíró gyerekeknél. Aki beül a madarakhoz, annak türelmesnek, kitartónak kell lenni, csendben kell várnia, hogy a madárka a kezéből egyen, a vállára szálljon. Később ez a viselkedés már a mindennapjai részévé válik, sokkal nyugodtabbak lesz, megtapasztalhatja az állatokhoz való kötődést, a szeretetet.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotók: Bús Csaba
[/caption]

Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezetője hozzátette: a madárház által a gyerekek kapcsolatba kerülnek a növény- és állatvilággal. Megtanulják közben, mit jelent a gondoskodás. Megtanulnak kötődni, szeretni és szeretve lenni. Ez utóbbiak nagyon fontosak, hiszen a gyermekvédelem alatt élők komoly traumákon estek át.
Az ötletből egy év alatt lett valóság. Sok-sok segítője akadt az SOS csapatának, pályázati pénzt is nyertek hozzá, így pontosan olyan lett, amilyennek Aranka megálmodta. Jelenleg 64 kismadár lakik benne, akik szabadon repkedhetnek. Köztük van sirályka, háromféle pinty, gould-amandina, papagáj amandina, kanári, hullámos papagáj, nimfa papagáj, törpe fürj és gyémánt gerle. A ház kulcsát jelképesen Nyistyák Zsuzsa kapta meg, aki már az állatok eddigi gondozásában is oroszlánrészt vállalt, szeretettel, nagy lelkesedéssel végzi munkáját.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Barabás Éva televíziós műsorvezető is, aki az SOS Gyermekfalu nagykövete is. Ezúttal azonban mint állatbarát, természetszerető embert hívták meg a madárház átadására.

Nyitott mindenki előtt

A Madárház nemcsak az SOS gyermekfalu lakói előtt nyitott. Örömmel várják a helyi óvodásokat, iskolásokat is. Már az ünnepségre is több ovis csoport érkezett, a kicsik érdeklődve ismerkedtek a kis madarakkal. Az ünnepség előtt kalitkákban várakoztak a madárkák, majd a végén szabadon engedték őket a házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!