Közélet

2016.05.04. 10:50

Nyírő József helyett Nyírő Gyula

A kecskeméti Nyírő József köz neve Nyírő közre változik, de az utca a jövőben már nem a szélsőjobboldali politikusnak és írónak, hanem a neves orvosnak, elme-ideggyógyásznak, Nyírő Gyulának állít emléket.

Hraskó István

A Nyírő József köz, a Lukács György utca és az Erdei Ferenc tér átnevezéséről készült előterjesztés a képviselő-testület márciusi ülésére, de a Nyírő József köz esetében elnapolták a döntést. Annak ellenére, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában leszögezte: Nyírő József nevének „közterület elnevezésként való felhasználása – kétségbevonhatatlan írói erényei ellenére – a törvény betűje szerint tilalom alá esik”. Csakhogy a változtatás ellen a köz lakói (nyolc család) tiltakoztak az önkormányzatnak írt levelükben. Dr. Határ Mária jegyző ugyanakkor figyelmeztette a testületet: ha nem módosítják a köz nevét, jogszabályt fog sérteni a közgyűlés.

A múlt heti testületi ülésre aztán köztes megoldásról készült előterjesztés, amelyben azt javasolták: a Nyírő József köz Nyírő közre változzon, de az utca neve a jövőben már ne a szélsőjobboldali politikusnak és írónak, hanem a neves orvosnak, elme-ideggyógyásznak, egyetemi tanárnak, Nyírő Gyulának állítson emléket.

Engert Jakabné, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: az utcában lakó összes család elfogadta ezt a megoldást, amely ugyan az okmányok cseréjével jár, de mindez részükre illetékmentes lesz.
Némi vita kibontakozott a kérdésben, mielőtt a testület 20 igennel, 2 nem voks ellenében elfogadta az előterjesztést.

Radics Tivadar, a Jobbik képviselője kifejtette: abszurdnak tartja, hogy „egy adott személy műveit, mint értéket tanítják az iskolában a gyermekeknek, közben pedig ugyanerről a személyről nem nevezhetünk el közterületet”. Szerinte „egyes személyek életpályájának értékelésekor az esetleges negatív politikai szerepvállalás mellett figyelembe kell venni tudományos, művészeti vagy kulturális területeken nyújtott kiemelkedő teljesítményüket is”, és ezek függvényében kellene döntést hozni, kiről lehet utcát, teret elnevezni. Király József szocialista frakcióvezető elhatárolódott a jobbikos képviselő felszólalásától. Falusi Norbert (LMP) azt hangsúlyozta, hogy tanult történészek, a téma szakértői foglaltak állást Nyírőről (is). Hozzátette: egy közterület elnevezése alapvetően politikai kérdés, az pedig, hogy ki mit olvas, az egyén dolga.

Ezek a morális kérdések nem érdeklik az embereket

– Ezen a napirenden gyorsan legyünk túl. Benne van az egész huszadik századi elrontott történelmünk. Sajnos azok a morális kérdések, amelyek óhatatlanul felvetődnek  ennél a napirendnél, nem érdeklik az embereket. Hozzáteszem, sajnos nem érdekli őket. Valószínűleg ezért is lehetett a huszadik században két diktatúra is az országban. Mi választott képviselők sem foglalkozhatunk túl sokat ezzel a témával. Van egy mezsgye, amelyen ha most végigmegyünk, a választópolgár is megelégszik, az elvárásoknak is megfelelünk – mondta dr. Szeberényi Gyula Tamás fideszes alpolgármester. Ezután a testület 20 igennel, 2 nem voks ellenében elfogadta az előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!