Közélet

2016.05.08. 16:00

Hibátlannak bizonyult a kerekiek főzőtudománya

Kakastól a szürkemarháig, vaddisznótól a rackabirkáig mindennemű jószág főzőüstbe került a hetedszer megtartott Bográcsos ételek főzőversenyén Kerekegyházán.

P. Zs.

Szombaton népesítették be válogatott szakácsmesterek és avatott kuktáik a Szent István teret. A verseny ünnepélyes „alágyújtással” vette kezdetét, a közös főzőcskézést kulturális programok színesítették.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésen a korábbi fő szervező, Domján István vállalkozó, a város díszpolgára elevenítette fel a hagyományteremtő szándékkal életre hívott esemény történetét. 2009-ben húsz bográcsban főttek a hagyományos magyar ételek, tavaly – amikor nemzetközi versenyt hirdettek – nyolcvan főzőcsapat szorgoskodott a téren.

– Az a szép ebben a családi-baráti rendezvényben, hogy ilyenkor együtt ünnepel a város, baráti társaságok, munkaközösségek, utcák fognak össze, és érzik jól magukat a terített asztal mellett – fogalmazott dr. Kelemen Márk kereki polgármester. A felvidéki Gútor (Szlovákia) küldöttsége nevében Schnóbl József polgármester köszönte meg a szíves vendéglátást a házigazda testvértelepülésnek. „Azt sem bánom, hogy ezúttal a kerekegyházi öregfiúk focicsapat nyerte a barátságos futballmérkőzést” – árulta el Gútor első embere.

A zsűri nevében Pető István mesterszakács (2014-ben az Év gasztronómusa) értékelte a főzőcsapatok munkáját, és természetesen a kóstolt ételeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A hortobágyi számadó gulyások a Kerekegyháza főzőmesterei címet is bezsebelték
[/caption]

– Ha hibákat ellene sorolnom, bevallom, nem tudnék – kapták a nem kis dicséretet a főzőmesterek Pető Istvántól. – Rend és tisztaság fogadott bennünket valamennyi sátornál, majd ízletesebbnél ízletesebb ételeket tálaltak elénk. A szigorú pontozás alapján kiderült: nemzetközi mércével mérve is kijárna legalább egy bronzérem valamennyi csapatnak. Javasolom is a szervezőknek, hogy jövőre vezessék be az érmes díjazást, hogy ezen a versenyen minősítést kaphassanak az arra érdemesek. Külön öröm volt számunkra, hogy sok fiatalt is láttunk a bográcsok körül. Ez reményt ad arra, hogy lesz, aki továbbvigye a bográcsos ételek főzőhagyományát.

A verseny győztese dr. Újvári Zoltán és csapata lett (birkapörkölt), ezüstérmese az Aprók Pénze Alapítvány (zúzapörkölt), bronzérmese az Erdő utcai fiúk (marhalábszárpörkölt). A Zsűri Díját az Első bográcsozók csapat nyerte (rackabirka-pörkölt). A Kiskunság remek étele díjat a Hortobágyi számadó gulyások (szürkemarha-pörkölt) nyerték, egyben kiérdemelték Kerekegyháza főzőmesterei címet is. A Legnépiesebb étel díjat a Szomszédok (pampula, más néven ökörszáj) érdemelték ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!