Közélet

2016.05.26. 15:33

Gyerekenként 10 százalék mínusz a vételárból

„Végre sikerült egy olyan rendeletet alkotnunk, amellyel mindannyian egyetértünk” – jegyezte meg a kedvezményes önkormányzati telkekről szóló napirendi pont szavazása után a kecskeméti polgármester. 18 képviselő nyomott gombot, és mindenki az igent.

H. I.

Kedvezményes telekértékesítési programról alkotott rendeletet a város közgyűlése csütörtökön. A cél a családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése, a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítése. Mint azt megírtuk korábban, a programra szánt, egyébként régóta hasznosítani próbált önkormányzati telkek Kadafalván, a Harkály és a Mókus utcákban, valamint Katonatelepen, a Jegenyefa és a Platán utcákban vannak.

Kikötés, hogy a vevők – akár kecskemétiek, akár nem – a városban nem rendelkezhetnek lakóingatlan tulajdonjogával vagy haszonélvezeti jogával. Az új rendelet szerint 10-30 százalékos kedvezményben részesülnek, a meglévő és/vagy még tervezett gyerekek száma alapján. Egy gyermek esetén 10, kettő esetén 20, három vagy több gyermek esetén 30 százalékkal csökkentett vételárat kell a vásárlónak kifizetnie az önkormányzat számára. A maradék vételárhátralékként működik, ez alól akkor mentesülne véglegesen a vevő (egyedülálló szülő, házaspár, együtt élő élettársak), ha a vállalt kötelezettségeket határidőre teljesíti. A vásárlónak szerződésben kell vállalnia, hogy 3 éven belül a telekre felépíti a házát, itt 10 évig életvitelszerűen lakik a család, az ingatlant pedig nem adják el. Emellett az önkormányzat a kedvezmény és járulékai erejéig jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be az ingatlanra.

Ha a pár két vagy három gyermeket vállal, de kevesebb gyermek születik, akkor a kedvezmény arányos részét késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni az önkormányzatnak. A rendelet-tervezet azonban ez alól különös méltánylást érdemlő helyzetekben felmentést ad, például ha a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan nem lehetséges vagy ha a gyermek halva születik. Szintén nem kell a kedvezményt visszafizetni, ha az egyik szülő elhunyt, vagy ha házastársak/élettársak egyike megváltozott munkaképességűvé válik, és emiatt nem vállalják a gyermeket. A vételárhátralék-kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmet a KIK-FOR Kft.-hez kell benyújtani.

Ez mindenkinek tetszett

Az előterjesztés kapcsán rég nem látott egyetértés uralkodott el a képviselő-testületen. Király József szocialista frakcióvezető azt mondta, nagyon pozitívnak ítélik a kezdeményezést, bár szerinte előfordulhat, hogy további engedményekre lesz szükség, ha nem fogynak a telkek. Radics Tivadar, a Jobbik frakcióvezetője is támogatásáról biztosította a tervezetet, csak annyit kérdezett, miért nem kizárólag magyar állampolgárokra vonatkozik? Dr. Határ Mária jegyző válaszában elmondta: mivel hazánk az Európai Unió tagja, a tagállamok állampolgárainak is biztosítani kell a kedvezményt.

Képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!