Közélet

2016.05.11. 13:52

20 éves a kecskeméti Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány

„Folyamatos tabudöntögetésben vagyunk, mert a gyógyíthatatlan betegségekről illetve a halálról a társadalmunk nem szívesen beszél” – mondta lapunknak a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke, Kecskeméten tartott országos kongresszusuk alkalmával.

Hraskó István

2002 után ismét Kecskeméten tartotta – immár tizenkettedik – országos kongresszusát a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE), csütörtöktől szombatig. A helyszínválasztás már csak azért is indokolt volt, mert ebben az évben ünnepli 20 éves évfordulóját a kecskeméti Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány, amely a legkorábbi hospice-szervezetek egyike.

A rendezvény központi témája az volt, hogy miként tudnak csapatban együttdolgozni a szakemberek – orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok, szociális munkások, önkéntesek – a gyógyíthatatlan, elsősorban daganatos betegségben szenvedők életvégi ellátása során, miként tudnak könnyíteni a beteg családjának helyzetén.

Schaffer Judit, az MHPE elnöke lapunknak elmondta: évente Magyarországon 33 ezer ember hal meg rákbetegségben. Tavaly a 98 hazai hospice-szolgálat és a hozzájuk tartozó közel 1500 szakember 8 és fél ezer beteg testi és lelki szenvedéseit tudta enyhíteni, és segített a hozzátartozóknak a betegség és a gyász terheinek viselésében (a 98-ban benne vannak az otthoni ellátócsoportok és a fekvőintézmények is).

– Sok pozitív változás van. Tavaly több törvény jelent meg, amely támogatja a hospice ellátást. Megalakult a hospice-palliatív szakmai kollégium, amely megfelelő rangra emelte a szakterületet. Új rendelet jött ki a gyermekhospice-ellátásban, illetve a mobil teamek létrehozásában. A nehézségeink az egészségügyre jellemző problémák: a forráshiány, a kollégák hajszoltsága – mondta az egyesület elnöke. Hozzátette: kénytelenek folyamatosan megdönteni a tabukat, mert a gyógyíthatatlan betegségekről és a halálról általában nem szívesen beszélnek az emberek. Viszont a hospice lehetőségéről fontos tudniuk, hiszen bármelyik családban szükség lehet a szervezetek támogatására (ez egyébként az OEP-finanszírozás 2004-es bevezetése óta teljesen ingyenes). Éppen ezért minél több rendezvényen igyekszenek információkat nyújtani a hospice-ról.

Kecskeméten már 20 éve elérhető a segítség

20 éve alakult meg Kecskeméten az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány, dr. Fáy Tamásné vezetésével. A munkában a kezdetektől részt vesz dr. Hódi Zsuzsanna hospice orvos is, aki egyben az MHPE vezetőségi tagja, és a kecskeméti kongresszust is szervezte.
– Kezdetben az volt a legnehezebb, hogy a hospice-t megismertessük és elfogadtassuk nemcsak a lakossággal, hanem az egészségügyi dolgozókkal, a háziorvosokkal. Sokáig az alapítvány támogatásokból működött, segítette a Soros Alapítvány is, majd 2005. december 1-jétől állami finanszírozott lett – mondta el Hódi Zsuzsanna.
Az Ölelő Kéz 90 százalékban gyógyíthatatlan daganatos beteget lát el otthonukban, akik már nem kapnak aktív onkológiai kezelést. Különböző szakápolási teendőket végeznek: infúziós kezelést nyújtanak, sebet látnak el, katétert cserélnek. Ami a legnagyobb plusz a háziápoláshoz képest: a pszichés támogatás. Összesen 150 vizitből áll egy beteg ellátása.
Kecskeméten 4 orvos – 3 hospice orvos és 1 onkopszichiáter – 3 gyógytonász, 20 nővér (köztük 5 főállású) vesz részt az Ölelő Kéz tevékenységében, és ahogy dr. Hódi Zsuzsanna fogalmazott: az OEP finanszírozás „elég jelképes összeget” biztosít áldozatos munkájukra.
Hódi Zsuzsanna úgy látja: egyre inkább ismerik alapítványukat, amit bizonyít, hogy mind többször keresik meg őket a családok, akár a környező településekről is.

 

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!