Közélet

2016.04.16. 16:08

Sok a parkolási gond

Kevesebb a helyszíni bírság, két illegális szemetelő ellen indulhatott eljárás.

Kubatovics Tamás

Negyedével csökkent a figyelmeztetések száma, harmadával a helyszíni bírságolásoké. Viszont vastagabban fogott a ceruza, mert bírságösszeg csökkenése nem éri el a 10 százalékot. Egyebek mellett ez olvasható ki a közterület-felügyelet előző évéről szóló beszámolójából. Az utóbbi években a hivatali átszervezések és karcsúsítások után két járőrpárból és egy vezetőből álló felügyelet 2649 figyelmeztetést osztott ki 2015-ben, ezek négyötödét a közlekedési szabályok megsértése miatt. Emellett a közterület-használat, a gyommentesítés elmaradása, illetve a közterületi alkoholfogyasztás miatt intézkedtek a közterületesek. Vezetőjük, Gedovics Gábor értékelése szerint változatlanul a belvárosi parkolás az egyik legjelentősebb probléma, pedig a közlekedési táblák egyértelműen jelzik a szabályokat. A szabálysértőkkel szemben alkalmazandó, kormányrendelet meghatározott mértékű bírságot az elkövetők általában túlzottnak ítélik. Tavaly működésképtelenné vált a 14 éve beszerzett, szabálysértési nyilvántartó informatikai rendszerük, ezért körülményesebbé vált az ügymenet. A 2015-ös statisztika szerint 517 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, az 5,2 millió forintból közel 4,2 millió folyt be. Egy évvel korábban 753 esetről és 5,7 milliós összegről szólt a beszámoló. A felügyelők szerint a városi piacnál 2013-ban bevezetett időkorlátozott parkolási rend ellenére még mindig sokan parkolóóra nélkül, szabálysértést elkövetve várakoznak. Tapasztalatuk szerint a visszaeső szabálysértők nagy része nem bajai lakos, vagy beszállító, a rutinból való közlekedés és a helyismeret hiánya okozza a legtöbb problémát.

Külterületen, illetve elhagyatott részeken pedig az illegális hulladék-elhelyezés okoz komoly problémát. A  kétkukás  rendszer  bevezetésével és szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetésével a kertvárosi részeken megszűnt az illegális hulladék-lerakás, a társasházas övezetekben  megmaradt  gyűjtőszigetek környezetében nem  változott meg helyzet. Tavaly a szemétben talált személyes iratok alapján 2 esetben tudtak szabálysértési eljárást kezdeményezni.

 

Kubatovics Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!