Közélet

2016.04.04. 15:22

Offshore-botrány kecskeméti szállal

A világ legnagyobb offshore-szivárogtatására került sor vasárnap este. Horváth Zsolt egykori kecskeméti politikus is érintett lehet.

nol.hu

Többek között az derült ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök holdudvara mintegy kétmilliárd dollárt mozgathatott titkos számlákon. Magyarok is feltűnnek az iratokban, Horváth Zsolt egykori fideszes politikus is érintett.

A német Süddeutsche Zeitung szerezte meg az offshore cégeket leleplező titkos iratokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró-szervezet koordinálásával dolgozott fel 76 ország több mint 370 újságírója. A dokumentumok egy Mossack Fondseca nevű panamai ügyvédi iroda belső iratállományából származnak. A titkos iratok vizsgálatában Magyarországon a Direkt 36 vett részt. Mintegy 215 ezer offshore cégről találtak dokumentumokat - írja a nol.hu.

A kiszivárgott iratok szerint a nem létező cégek létrehozásában globális bankok, például a HSBC, USB is közreműködött. A bankvilág segítette Vlagyimir Putyin orosz elnök embereinek meggazdagodását is. A tényfeltárásban részt vevő The Guardian brit lap szerint bár Putyin neve közvetlenül nem tűnik fel az iratokban, azokból kitűnik, hogy a családja, közeli barátai és a hozzájuk kötődő cégháló is részesült az offshore-pénzekből: mintegy kétmilliárd dollárt mozgathattak titkos számlákon.

A tényfeltáró újságírók szerint több magyar szereplője is van az ügynek. Egyikük Horváth Zsolt, Kecskemét volt fideszes parlamenti képviselője, aki két offshore cégben jelenik meg. Horváth tagadta, hogy külföldi gazdasági érdekeltségei lennének, de érdemben nem válaszolt a kérdésekre: Rolduginhoz hasonlóan ő is írásban kérte a kérdéseket, majd elérhetetlenné vált az őt megkereső újságíró számára. A dokumentumokból kiderült azonban, hogy 2013 októberében – tehát még parlamenti képviselőként – egy Seychelle-szigeteki cégnek lett az igazgatója. Néhány hónappal a parlamentből való távozása után egy másik szigetországbeli cégben is tulajdonrészt kapott, amely játékfejlesztésekkel foglalkozott. Az ügy kínos lehet a Fidesz számára, amely még a 2010-es választások előtt az „offshore-lovagok” ellen indított harcot.

Az ügyhöz kapcsolódó külföldi részleteket a nol.hu oldalán olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!