Közélet

2016.04.03. 20:51

Megújul a Hősök tere Nagykőrösön

Egyelőre a tervezés fázisában van a Hősök terének felújítása Nagykőrösön.

Hraskó István

Várják a véleményeket

Az átdolgozott tervekkel kapcsolatban a lakosság is tehet észrevételeket, javaslatokat, ezeket a [email protected] e-mail címre lehet elküldeni.

Többek között újszerű gyermekszigetet alakítanak ki és megszépülhet a Hősök Emlékművének környezete is. Tényi András főépítész lapunknak elmondta: a Hősök terét érintő felújítás a 2011-ben elvégzett főtér rehabilitáció folytatása lesz. A térrész környezetrendezési terve már 2009-re elkészült, a kivitelezés forráshiány miatt nem valósult meg. Jelenleg a meglévő tervek felülvizsgálata, „korszerűsítése” zajlik, ezt a korábbi tervekkel megegyezően dr. Farkas Gábor és csapata végzi. Az előkészítés részeként februárban kivágták a szakemberek által betegnek talált fákat is. Emellett elkezdték a Hősök emlékműve talapzatának felújítását, statikai megerősítését, mégpedig a Közép és Kelet-európai Történelmi és Társadalmi Kutatásért Közalapítvány által biztosított pályázati forrás támogatásával.
Tényi András kérdésünkre úgy nyilatkozott: mivel még csak a tervezésnél tart a folyamat (amelyet bizonyos szakági tervek engedélyeztetése követ), így a munkálatok pontos ütemezéséről, a befejezés időpontjáról még nem tud információt mondani, és szintén emiatt a tér felújításának pontos költségei sem ismertek, de a képviselő-testület március 31-i ülésén forrást különített el a beruházásra.
Ami biztos: a Hősök terének mindkét – tehát az Arany János Református Gimnázium előtti keleti, valamint a katolikus templom előtti nyugati – része megújul. 

– A kivitelezés során végzett munkák hatással lehetnek a tér gyalogos és gépkocsis használatára, de reményeim szerint e kis kényelmetlenséget feledtetni fogja a megvalósult fejlesztés, a megnövekedett zöldterületek látványa, a megújult gyalogos felületek minősége - tette hozzá Nagykőrös főépítésze.

A konkrétumokról: a katolikus templom előtt egy sétányt alakítanak ki, hogy kiemeljék az épület településképi jelentőségét. A lakosság által leginkább használt útvonalakon, többek között a füves területeken is a már kitaposott ösvényeket leburkolják, az utakat díszes kandeláberek és padok fogják szegélyezni. A katolikus templom és óvoda előtti térrészen egy gyermeksziget létesül, természetes anyagokból készülő, nem hagyományos játékeszközökkel. „Felfrissítik” a téren meglévő képzőművészeti alkotások környezetét is. Javítják a parkolóhelyeket, a parkolás továbbra is díjmentes marad és lesz mozgáskorlátozottaknak fenntartott hely is. A Hősök tere mindkét oldalán, a Ceglédi út mentén új kerékpársávot építenek ki. A gimnázium előtt kicserélik a burkolatot, egyúttal a Zöld Város címet szem előtt tartva növelik a zöldfelületek arányát. A köztéri illemhely teljes egészében újjáépül, energetikailag korszerűsítve lesz és a mozgáskorlátozottak részére megközelíthetővé válik. A tervek szerint a Hősök emlékművéhez vezető sétányon nagykőrösi történelmi és kulturális momentumok jelennek majd meg képzőművészeti alkotások formájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!