Közélet

2016.04.08. 06:27

Javában tart a nagy aszfaltozás

Idén 45 utcában építenek új utat Kecskeméten lakossági önerős együttműködés keretében, összesen 18 kilométer hosszúságban. Minderre a megyeszékhelynek 4 milliárd forintot biztosít a kormány. Az önkormányzattól megkaptuk az útépítések ütemtervét, bár a várost járva több helyszínen már bárki láthatja is jelét, eredményét az aszfaltozásnak.

Hraskó István

A munkálatokat a kivitelező Duna Aszfalt két ütemben végzi el. Először a burkolat felújítások és földút-javítások mellett azokat az utcákat építik meg, amelyek rendelkeznek építési engedéllyel. Ilyen Kadafalván a Mogyoró és a Tövis utca, Katonatelepen a Borbolya utca, a Műkertvárosban a Bártfa utca, a Hunyadivárosban a Corvina és a Dugovics utca, a Vacsiközben a Kalász, a Vitorla, a Besenyő, a Rét, a Székelytelepi utca, Hetényegyházán a Tulipán utca (a Paprika utca végéig), a Honfoglalás tér, a Paprika utca (Tamási Áron – Árvácska utcák között), a Borsányi utca, a Huszka Lajos utca (Kossuth – Kikelet és Kossuth – Miklós Gyula utcák között), a Miklós Gyula utca (Petrovics–Iskola utcák között), és a Kikelet utca három szakasza (Huszka – Aranyhomok, Aranyhomok – Posta és Posta – Tamási utcák között). Ezekben az utcákban az ütemezés szerint május végéig befejeződnek a három-öt hetesre tervezett munkálatok (valahol már el is kezdődtek, és a végéhez közelednek).

Ugyancsak a tavasz folyamán, illetve a nyár első felében végzik el a nem egedélyhez kötött kivitelezéseket. A Csabay Géza körúton például már javában dolgoznak, itt az ütemezés szerint még áprilisban le is vonulnak a munkagépek. Júniusban számíthatnak a petőfivárosi Egyetértés utca lakói a némi kényelmetlenséggel járó felújításra, ugyanekkorra tervezik a Vacsiközben a Kis-Hegedűs köz leburkolását is. Májusban várható kezdés Felsőszéktón a Marozsi, a Széles és a Faragó közben.

A második ütemben az engedéllyel még nem rendelkező utcák következnek, a tervek elkészülte és a jogerős építési engedélyek kiadása után. Az ütemtervben az olvasható, hogy legtöbb helyszínen várhatóan június 18-án lép érvénybe az engedély, így még ugyanabban a hónapban rajtolhat is az aszfaltozás. Ha minden az ütemezés szerint halad, a kósafalui Pipacsmező, az alsószéktói Hóvirág és muszályi Ojtozi utcával október-november folyamán minden helyszínén lezárulhat a 4 milliárdos útfejlesztés.

A külterületekre is jut a pénzből

Az önkormányzattól korábban megtudtuk: Kecskeméten jelenleg 68 utca érintett a lakossági önerős útépítésben. Ezen utak leaszfaltozása az előzetes kalkulációk alapján jóval többe kerülne 4 milliárd forintnál, így várható volt, hogy jópár kimarad – legalábbis egyelőre – a fejlesztésből. A 68 utca döntő többségében 2011 óta fizetik az önrészt az ott élők. Öt olyan utca van, ahol ennél korábban, 2006-ban vagy 2007-ben elkezdődött a lakossági önrész fizetése.

A városvezetés több tényezőt figyelembe vett a helyszínekről való döntéskor. Így például azt, hogy minél több városrészben legyen útépítés, emellett szempont volt az is, hogy az adott utca lakói milyen régóta fizetik az önrészt, mekkora összeg gyűlt össze a lakossági hozzájárulásokból és hogy az aszfaltozás hány ingatlant érint.

Felújítanak több jelentős forgalmú gyűjtőutat is. A Kaffka Margit utcában megépítik az eddig burkolatlan szakaszt, felújítják a már szilárd burkolatú részt, és épül itt gyalog-kerékpárút is. Újraaszfaltozzák a Csabay Géza körút és a Tatár sor egy-egy szakaszát. valamint az Egyetértés utcát és a Géza fejedelem körutat. Több fontos külterületi földút is járhatóbb lesz még idén.
Korábban egy bizottsági ülésen dr. Orbán Csaba, az önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetője elmondta: az útfelújítás alapvetően a kopóréteg megújítását jelenti (5 centiméter vastag lesz), de ahol szükségesnek látják, az útalapot is meg fogják erősíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!