Közélet

2016.02.25. 17:24

Új óvodáról álmodoznak Kiskőrösön

A 80-as évek óta nem épült új óvoda Kiskőrösön, de Répásiné Lovász Márta, a városi óvodák intézményi igazgatója abban bízik, hogy megtörténhet a csoda.

Barta Zsolt

Egy stáb dolgozik azon a pályázati terven, melyet egy uniós kiírás alapján benyújtanak a bírálóbizottsághoz a következő hetekben. Két óvoda ingatlana – Mohácsi és a Thököly – olyan állapotban van, hogy nem érdemes rájuk egy forintot sem költeni. A város keleti részében lévő intézményeket váltaná fel egy új építésű a Kőrisfa utcában, ha megvalósulna az álmuk.

Ez lenne Kiskőrös történetében az első olyan óvoda, melyet funkcionálisan nevelési intézménynek épül – mondja az igazgató asszony. Kérdés az, hogy  érdemes-e építkezni olyan időszakban, amikor évről évre kevesebb gyermek születik idehaza? Répásiné Lovász Márta azt mondja, hogy Kiskőrösön az országos trenddel ellentétben egyre több baba születik. Az idén attól tart, hogy legalább 30 kisgyermekes édesanyának kell nemet mondania a felvételinél. Olyan szülőknek, akik a kedvezményes gyes mellett visszamennének dolgozni a munkahelyeikre.

Ha megépül az új intézmény, akkor nem csak a fentebb említett két óvoda öt csoportját, hanem azon kívül egy hatodikat elhelyezhetnek benne, összesen 150 gyermeket. A tervek szerint az új intézmény 2000 négyzetméter alapterületű lenne, két tornaszobával, s minden olyan helyiséggel, amely a nevelést segíti. Odaköltözne az intézmények vezetése, az adminisztrációs munkatársak, nevelői szoba, szülői fogadó és aula is várná a családokat és a gyerekeket.

A becslések szerint közel 400 millió forintba kerül a beruházás. Ma a városi felügyelet alatt lévő óvodákat 360 gyermek látogatja, 40 százalékuk kerülne az új oviba. A gyerekek életében semmiféle törést nem jelentene a költözés, mert az óvónők, és a dajkák is átköltöznének a kicsikkel az új helyre, mely zöld óvoda lenne óriási udvarral, tele őshonos növényekkel. Kérdésünkre, vajon nem kell-e attól tartani, hogy előbb–utóbb csökkenni fog a gyereklétszám, az igazgató asszony azt mondja, hogy nagyon sok a városba bejáró, ott munkát vállaló szülő, akik a szomszédos településeken élnek. Ők a munkakezdés előtt hozzák a gyermekeiket is. A javuló gazdasági helyzetnek köszönhető, hogy a szülők bíznak a jövőben és egyre több gyermeket vállalnak – mondta Répásiné Lovász Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!