Közélet

2016.02.24. 18:42

Oscar-jelölt lett a „jó fej” tanár úr

Pedagógus Oscar-díjra jelölték a Bibó-gimnázium igazgatóhelyettesét, Palásti Károlyt. A beérkezett szavazatok alapján a halasi pedagógusnak komoly reményei lehetnek a díj elnyerésére, de mint mondja: meg kell várni a szavazás végét, és addig nem készül az „Oscar-beszédre” sem.

Tapodi Kálmán

A megbeszélt időpont előtt bő tíz perccel érkeztem az iskolába, ahol véletlenül éppen Palásti tanár úr volt az első, akivel találkoztam. Udvariasan szabadkozott, várják türelemmel, mert énekkari próbát tartanak a szünetben. A röpke gyakorlásról megtudtam: a fiúkórus nőnapra készül, és szeretnék, ha a Wolf Péter-féle Ave Maria igazán szépen szólna. „Velem együtt, rajta!” – ez volt a vezényszó a katonaságnál, így természetes, hogy ott a helyem a kórusban – mesélte, miközben átsétáltunk az iskolai könyvtárba. A tanár úr öltönye és nyakkendője láttán hamar szóba került a „kockás inges szolidaritás”, de a viseletről kiderült, az nem „ellentüntetés”.

– Nyakkendőben tanítok mindig. Ha véletlenül reggel nincs időm, és nyakkendő nélkül jelenek meg órán, kapom a bírálatot.

– Olyan nagy a válság az oktatásügyben, hogy ennek utcán is hangot kell adni?
– Még az Oscarra is csak jelölt vagyok, oktatáspolitikai szakértő még annyira sem.

– A nyakkendő „védjegy”, vagy inkább tisztelet a tudománynak, tantárgyaknak és a diákoknak?
– A kérdésben a válasz. Akár a kerékpár is „védjegyem” lehetne, mert a városban mindig azzal közlekedem, de a Tiszakécskén élő anyósomhoz is biciklivel szoktam eltekerni, amikor jó idő van. Többször megtettem már a Kiskunhalas-Szabadka barátságtúrát is. A sportolás fiatalabb koromban is része volt az életemnek, gimnazistaként középtávfutó voltam.

– A közösségi portálon Napóleon mundérjába bújva látható...
– Azt egy diákom készítette történelem fakultációra. Több történelmi személyiségről kellett hasonló portrékat készíteniük. Szerintem jól sikerült, ezért választottam.

– Tudja, hogy kik jelölték a Pedagógus Oscar-díjra? Mennyire szabad komolyan venni?
– A szülők jelöltek, pontosabban olyan szülő, aki tanítványom volt, és akinek a gyermekét most tanítom. Játék, de a lájkok száma azt tükrözi, hogy mindenki komolyan veszi. És ami még fontosabb: a környezetem reakciói. Szerencsére olyan médiatámogatást kaptam, hogy a Facebook-használóknál szélesebb közönség is megtudta a jelölést. Az is nyilvánvaló, hogy a cég, amelyik szervezi, országos ismertséget szerez.

– Mitől lesz népszerű egy tanár?
– Szórakozott vagyok, szakmai tudásom átlagos, semmilyen racionális okot nem tudok megnevezni. Háromszor kaptam meg a Szilády Áron Társaság Pro Iuventute díját. Ezt a díjat a diákok szavazatai alapján osztják. Évek óta ez a vélemény. A titok? Sosem akartam tökéletes lenni. Erre a szerepre a diákot jelölöm. A segítségre szoruló és a játékszabályokat meghatározó tanár kombinációja érdekes lehetőség.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Palásti Károly: ha a követelmény átlátható, a diák megcsinálja, mert a siker neki is fontos
[/caption]

– Voltak olyan tanárai, akik hatással voltak a pályaválasztására?
– Bolvári Gergely, aki általános iskola 3-4. osztályában tanított és Sallai Sándorné rajztanár mindenképp. Nagyon sokat foglalkoztak velünk a tanórákon kívül is. Ők nem nyűgnek érezték a pedagóguspályát, örömmel tanítottak. Említhetem Dr. Bognár Zoltán tanár urat, akinek a szellemisége nagy vonzerő volt, vagy történelemtanáromat, Venczel Józsefet.

Régi és mai tanítványai is rajonganak érte

A Bibó-gimnázium aulájában még ott lógnak madzagra akasztva a Valentin-napi üzenetek. A rengeteg „szívküldi” egyike az igazgatóhelyettesnek szól: „Palásti Tanár Úr! Merci, hogy van nekünk!” Trécselő diáklányokat megszólítva is érdeklődtünk, mi a tanár úr népszerűségének titka. A kilencedikes Tóth Enikő és Puskás Dóra szinte egyszerre sorolják: „Mert emberileg is közel áll hozzánk, bármi problémánk van, megérzi, magától odajön, s megkérdi, hogy mi a baj, tud-e segíteni, és a kirándulásokon is jó fej”.

Mint kiderült, a lányoknak immár harmadik éve osztályfőnöke Palásti Károly. „Természetesen mi is szavaztunk, és a múlt héten, amikor hátrányba került a tanár úr, akkor kicsit „rádolgoztunk,” és megfordítottuk az állást” – tették hozzá mosolyogva.

„Életem során sokan tanítottak, s még most is tanítanak, de kevés pedagógusról tudom elmondani, hogy hatással volt rám és arra, hogy milyen emberré váltam! Palásti Károly az egyike azon tanáraimnak, akikre mindig szeretettel gondolok! Sosem felejtem el, mikor Örkény egypercesére, a Végzetre készültünk, még a főiskolai prózamondón is profitáltam belőle, s nevetése, jókedve, empatizmusa, no, de ódákat zenghetnék még róla, egy életre belém ivódott” – írta róla az Oscar-jelölés kapcsán egykori tanítványa Véberné Kovács Zsuzsa.

A neteducatio.hu Facebook-oldala által indított játékon még február 28-ig lehet leadni a szavazatokat a Pedagógus Oscar-díjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!