Közélet

2016.02.22. 15:05

Önvédelmi technikákat tanultak a gyerekek

Az erőszak visszaszorítása és megelőzése érdekében különböző önvédelmi technikákkal ismertették meg a félegyházi gyerekeket egy kortárs segítőprogram keretében.

Vajda Piroksa

Az elmúlt évben a rendőrség által regisztrált adatok alapján 364 esetben követtek el kiskorúak elleni erőszakot hazánkban. Ám nagyon sok esetre nem derül fény, mert ezeket a társadalom tabuként kezeli. Az erőszak visszaszorítása és megelőzése érdekében különböző önvédelmi technikákkal ismertették meg a félegyházi gyerekeket egy kortárs segítőprogram keretében. A tréning célja még a figyelemfelkeltés.

A digitális világ veszélyeiről, a női jogokról és a női nemi szerepekkel összefüggő megkülönböztetésekről, továbbá az erőszak családon belüli megjelenési formáiról és a védekezési stratégiákról esett szó azon a tréningsorozaton, amelyet a Kiskunfélegyházán és térségében élő, veszélyeztetett gyermekek körében szervezett meg a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület és a Kreatív Mozaik Alapítvány az elmúlt napokban. – A korábbi projektek során a digitális világ veszélyeit elemezve azzal szembesültünk, hogy sokkal elterjedtebb jelenségről van szó, mint ahogy azt mi szülők gondoljuk: gyakorlatilag nem volt olyan osztály, ahol legalább egy gyerek ne számolt volna be online zaklatásról, vagy akár erőszakról – nyilatkozta lapunknak Miklya Mónika, tréningvezető. A szakember hozzátette: az esetek gyakoriságát és a szükségleteket látva vetődött fel a gondolat, hogy fontos lenne a női nemi szerepekkel összekapcsolódó veszélyekről, megkülönböztetésekről, a női jogokról és védekezési stratégiákról tréningsorozatot tartani a veszélyeztetett gyerekek számára. Az önkéntesek – elsősorban a táncszínház diák tagjai – vállalták, hogy társaik érdekében aktívan részt vesznek a témák kidolgozásában, egyfajta hidat képezve a tréningeken a szakemberek és a gyerekek között. Bevonásukkal választották ki a feldolgozott témákat is, amit később szociális szakemberekkel egyeztettek.

A négy alkalmas intenzív tréningsorozaton résztvevő százötven, 7-8. osztályos diák konkrét ismereteket szerezhetett jogaikról és lehetőségeikről. A foglalkozások keretében különböző kommunikációs módszereket és védekezési lehetőségeket ismertek meg. Szituációs és drámajátékokon keresztül felkészültek azokra az élethelyzetekre, amikor veszély fenyegeti őket, vagy amikor jogaikban sérülnek. Biztonságos terepen, modell helyzetben dolgozhatták ki saját kommunikációs, védekezési, jogérvényesítési stratégiáikat. Ugyanakkor a programban résztvevő gyerekek kortárs segítőként viszik tovább az elsajátított ismereteket, később pedig a problémák öt legmarkánsabb üzenetét további 300 gyermeknek adják át újabb kiegészítő foglalkozásokon – részletezte Miklya Mónika.
– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy mi nem szociális munkásként lépünk fel, csak megpróbáljuk felszínre hozni a problémákat, és beterelni azt a hivatalos gyermekvédelmi csatornába. Reményeink szerint a fiatalok olyan önvédelmi kommunikációs ismereteket sajátítanak el, ami felvértezi őket egész további életükre – fűzte hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!