Közélet

2016.02.29. 22:54

Nem voltak suliban

Nem leszek suliban! – Ezzel a címmel jelent meg felhívás a Facebookon. A pedagógusok helyzetének javaításáért demonstráltak az iskolakerüléssel a diákok – és az ezt engedélyező szülők – tegnap. Bács-Kiskun több településen civilek szerveztek különböző programokat az oktatási intézményektől – nem betegség miatt – távol maradó diákoknak.

PN

A kecskeméti Civil Klub hétfőre előadássorozatot hirdetett meg Wesselényi utcai termébe. Mint Király József szervező – aki egyben az MSZP frakcióvezetője is a kecskeméti képviselő-testületben – elmondta: érdekes, a tananyagban nem szereplő programot szerettek volna kínálni azoknak a diákoknak, akik úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez, és nem mennek iskolába. Ő például mint építészmérnök a főtér és a Rákóczi út múltjáról, Harsányi Zsuzsanna festőművész, középiskolai tanár a pasztell-festészetről, Tóth Sándor repülőmérnök, nyugdíjas ezredes a katonai repülésről beszélt. Párhuzamosan városnéző sétán is részt vehettek a diákok, Szörényi Mária idegenforgalmi szakember, az IBUSZ kecskeméti irodájának korábbi igazgatója társaságában, ismerkedve a főtér épületeinek történetével. Az előadások egyébként szintén 45 percesek voltak. A diákok az előadóktól kaphattak igazolást arról, hogy az ő „órájukon” ott voltak (az igazolás a szülőknek, nem az iskolának szólt). Az első előadáson még csak két diák ült benn, utána egyre többen lettek, 10 óra körül körülbelül húsz középiskolás volt a Civil Klubban.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tóth Sándor repülőmérnök, nyugdíjas ezredes a katonai repülésről beszélt a diákoknak. A Civil Klubban ezt az előadást 10-15 diák hallgatta
[/caption]

– A kezdeményezés felvetése érdekes, de én meghagytam volna a középiskolások korosztályának, az nem biztos, hogy jó ötlet, hogy a kisiskolások is maradjanak otthon. A nagyobbak, a középiskolások már jobban értik a történéseket, és el tudják önállóan dönteni, mit tegyenek. Őket már egy kicsit felnőttebben kellene kezelni, hiszen hamarosan választókorba lépnek. Sokszor jóval tájékozottabbak, felkészültebbek közéleti témákban, mint gondolnánk. Én is rábíztam a két gyermekemre a kérdést, ők végül csatlakoztak az akcióhoz. Úgy vélem, szükség van arra egy demokráciában, hogy a közös dolgainkról az abban az érintettek véleményt mondhassanak, akár a szülők is ily módon, mint ma, hogy gyermekük távolmaradásával jelzik, itt bizony változtani kell – nyilatkozta lapunknak Király József.

A Kocsis iskolába járó Ádám Zsófi egyike volt azoknak, aki a Civil Klubban töltötte napját, mert a kockásingbe öltözés mellett így is ki szerette volna fejezni, hogy támogatja a tanárokat.
– Anyukám is támogatta, hogy ne menjek iskolába. Azt mondta, ebben élünk, nekünk is tudnunk kell arról, mi történik – mondta a végzős diáklány.

Kecskeméten egyébként Bányai Júlia Gimnázium 520 tanulójának közel a fele, körülbelül 250-260 diák nem jelent meg hétfőn az intézményben – tudtuk meg dr. Lukács Lajos igazgatótól. Nagyon vegyes volt a kép. A tömeges hiányzások elsősorban a felsős évfolyamokban fordultak elő, volt olyan osztály, ahol csak 4-5 tanuló ült a padokban. De ez egyik ötödikes osztályban is csak 7-8 diák nem maradt otthon. Más osztályokban ugyanakkor alig néhány tanuló hiányzott. Lukács Lajos elmondta: mivel pénteken felvételit tartottak az iskolában, és emiatt nem volt tanítás, így még csütörtökön kihirdették, hogy csak szülői igazolással lehet hétfőn hiányozni az iskolából (a szülő egy tanévben három napot igazolhat). Az igazgató kérdésünkre kijelentette: bár természetesen minden szakma képviselői örülnek, ha a társadalom részéről támogatást kapnak, a tantestület akként foglalt állást, hogy nem szervezik a kezdeményezést, nem foglalnak állást, egész egyszerűen tudomásul veszik a diákok távolmaradását (és kérik az igazolásokat). Az órák nem maradtak el a Bányaiban, bár ahol csak néhány diák volt jelen, inkább gyakorlással, beszélgetéssel telt az idő, új tananyagot nem vettek.
Azt a tantestület előre megbeszélte, hogy dolgozatokat hétfőn nem íratnak a gyerekekkel, hiszen annak 6-7 hiányzó esetén sincs nagyon értelme, hát még ha az osztály fele, kétharmada kimarad belőle.

Sokan kerülték az iskolát

Félegyházán és a környező településeken is többen csatlakoztak a hétfőn a „Nem leszek suliban” elnevezésű kezdeményezéshez. Félegyházán a KLIK fenntartásában működő intézményekben nem volt kiugró a hiányzás – tájékoztatta lapunkat dr. Kása Zsuzsa tankerületi igazgató. Elmondta, az osztálylétszámok nem térnek el az átlagos hétköznapoktól, kivéve a Móra Ferenc Gimnáziumot, ahol egy teljes osztály távol maradt, valószínűleg a felhívással összefüggésben. A tankerületi igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a szokásosnál többen hiányoztak hétfőn a jászszentlászlói Szent László Általános Iskolából, ahol 111 diák nem jelent meg az órákon. Bugacon a Rigó József Általános Iskolából pedig 93 diák hiányzott.

Kiskunhalas mindkét gimnáziumában érdeklődtünk arról, hogy több volt-e a hiányzó diák a hétfői napon. A Bibó István Gimnázium igazgatóhelyettese, Rapcsák Csaba elhárította érdeklődésünket mondván: nem kívánnak erről nyilatkozni. Nem hivatalos információink szerint: jelentős volt a hiányzó tanulók száma az intézményben.

Gavlikné Kis Anita, a Szilády Áron Gimnázium igazgatóhelyettese azt közölte: „a mai napon iskolánkban a hiányzás átlagos volt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!