Közélet

2016.02.29. 20:23

Naponta 60-70 vizsgálatot végeznek a bajai központi laborban

Közel 200 millió forint értékű fejlesztést ünnepeltek a központi laborban pénteken.

Kubatovics Tamás

Dr. Scheibl Katalin főorvos visszatekintésében kiemelte: 25 év alatt csaknem évente egy-egy új készüléket kellett megtanulniuk, működtetését és karbantartását biztosítaniuk. A technikai fejlődés mellett szakmailag is előreléptek, sok új vizsgálatot vezettek be, ezek száma a sokszorosára nőtt.
– Egyik asszisztensünk azt mondta, hogy a munka nem lett kevesebb, mert ugyannyi vér és minta van, mégis könnyebbnek érzi munkáját, ami rendszerezettebb – érzékeltette az új rendszer hatását a főorvos. Kéthetes gyakorlati tapasztalatuk alapján lényegi változásnak nevezte, hogy a fontos dolgokra lehet koncentrálni.

A VersaCell rendszer három, eddig külön működtetett automata munkáját hangolja össze időben és térben, aminek köszönhetően a labor munkája szervezettebbé, logikusabbá és átláthatóbbá vált. Az eredmények biztosabbak, pontosabbak és gyorsabban adhatók ki, a sürgős minták kezelése roppant egyszerűvé vált.

Dr. Tóth Gábor főigazgató-főorvos kiemelte, hogy a labor az intézmény része, hosszú évek óta ellenállnak a kiszervezési kísértésnek. Pedig a fenntartás komoly anyagi teher a Szent Rókus Kórháznak. A fejlesztésnek köszönhetően 5-10 évre korszerű gépek kerültek a részleghez, így a laborokat érintő országos átszervezés esetén is helyben, gyorsan születhetnek eredmények, ami az ellátás szempontjából fontos körülmény. 
Gálóczi Imre, a beszálló Diagnosticum Zrt. képviselője a rendszer tudását érzékeltetve arról számolt be, hogy a két kémiai automata összesen óránként 3600 tesztet tud, 2400 kémiai és 1200 ionmérésre képes, 240 immunólógiai tesztre alkalmas.

Lapunk kérdésre Dr. Scheibl Katalin elmondta, hogy a bajai laborban 60-70-féle vizsgálatot csinálnak, egy vérkép egy vizsgálatnak minősül, ám a beteg és orvosa 22 paramétert kap meg. A változást mutatja, hogy például a 90-es évek elején heti 60 triglicerid vizsgálat volt, mostanában naponta van 200. Hozzátette: előfordult, hogy nem indokolt kéréseket teljesítenek, a divatok a laborban is éreztetik hatásukat. – Volt a koleszterin, aztán jött a húgysav és a kalcium, most az inzulin a sláger a nem kismamáknál – árulta el a labor vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!