Közélet

2016.02.09. 08:23

Megyénket még nem érte el az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon – közölte az Országos Epidemiológiai Központ február 3-án honlapján. Bács-Kiskunban szerencsére egyelőre jobb a helyzet.

PN

Fotós: Imre György

Kiskunfélegyházán sem tört még ki az influenzajárvány. Sem az oktatási intézményekben sem a gyermekorvosi rendelőkben nem emelkedett drasztikusan a megbetegedések száma.

A Dózsa György Általános Iskolában a szokásosnál több ugyan a hiányzó, főként az alsó tagozatos osztályokban, de a betegségekről általában nem kapnak pontos visszajelzést a szülőktől a pedagógusok. Eddigi információk szerint inkább csak megfázás miatt maradtak otthon a gyerekek – tájékoztatta lapunkat Terbe Ákosné, az intézmény igazgatója.

A Darvas téri Százszorszép Óvodában sem jellemző még az influenza. Az eddig megbetegedett gyerekek inkább hányásra, hasmenésre panaszkodtak – nyilatkozta lapunknak Fricska Gyöngyi óvodavezető.

A Constantinum Óvodában sem volt még influenzás megbetegedés. Láz és megfázás miatt azonban volt némi hiányzás – mondta el lapunknak Anna nővér, az óvoda vezetője.

Az intézményvezetők tapasztalatait dr. Bíró Éva gyermekorvos is alátámasztotta. Mint mondta a gyermekek körében még nem jelent meg az influenza. Magas lázzal vittek már több gyermeket is a rendelésre, de az influenza többi tünetét még nem diagnosztizálta a doktornő.

A megye déli térségében, a csaknem 150 ezer lakos gyógyításáért felelős kiskunhalasi Semmelweis-kórházban sem tapasztaltak eddig járványszerű megbetegedéseket. Lengyel János, a kórház orvos-igazgatója elmondta, hogy az ÁNTSZ sem jelezte feléjük, hogy tömeges, influenzás megbetegedések lennének a  régióban.

– Naponta csupán egy-egy influenzás beteg jelenik meg a rendelésen, amit nem lehet rohamnak vagy járványnak nevezni – mondta érdeklődésünkre dr. Szlavikovics Ilona, aki a legnagyobb létszámú háziorvosi körzetet látja el Baján. Tegnap délelőtt rendelőjében ottjártunkkor a várakozó tucatnyi ember fele köhögött, orrát fújta, tüsszögött. Ez azonban nem szokatlan ilyentájt, ráadásul ezeket a tüneteket nem csupán influenzavírus okozhatja.

– Változatos a kép, mostanában rhino-, corona- és parainfluenza-vírusok okozzák a légúti megbetegedések nagyobb részét, de a calicivírus miatti  esetek sem ritkák – összegezte tapasztalatait dr. Szlavikovics Ilona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!