Közélet

2016.02.18. 17:59

Ki ossza szét a komposztálókat?

A csütörtöki kecskeméti képviselő-testületi ülésen arról bontakozott ki vita, jó-e, hogy a kerttulajdonosok választókerületük képviselőjénél jelezhetik igényüket ingyenes komposztálóedényre.

H. I.

A napokban kapták/kapják meg a kecskeméti kertes ingatlannal rendelkező tulajdonosok a Városgazdasági Nonprofit Kft. levelét arról, hogy 300 liter űrtartalmú, 110 centi magas csonka kúp alakú, polietilén komposztálóedényt kérhetnek térítésmentesen. Két feltételnek kell teljesülnie: az igénylő szerződésben áll a Városgazdasági Kft.-vel, és vállalja, hogy az edényt legalább öt évig használja és megőrzi. A komposztálókból egy uniós finanszírozású pályázaton 4000 darabot szerzett be a város, a háztartásokban keletkező zöldhulladék újrahasznosítása érdekében. Az igénylőlapot március 15-ig emailben is el lehet küldeni és személyesen is le lehet adni – a választókerületi képviselőnek/nél. Emiatt fejezte ki nemtetszését – a tavalyi költségvetés módosításakor, tehát nem éppen a témához kapcsolódva – Király József szocialista frakcióvezető, aki nem érti, miért nem a VG Kft. végzi az általa „kukáknak” nevezett komposztálók szétosztását.

Először Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszolt neki, aki elmondta, a listáról bekerült képviselők is nyugodtan beszállhatnak a munkába, és hozzátette: a képviselők egyben szemléletformálást is végeznek, hiszen ez is feladatuk. Falu György (Fidesz-KDNP) meg arról beszélt, hogy őt kifejezetten kérték a körzetében élők, hogy fogja ő össze a dolgot, és ő ebben semmi problémát nem lát. Sipos László (Fidesz-KDNP) elárulta: ő volt az ötletgazdája a Király által kifogásolt rendszernek. Mint kifejtette, a választókörzetek között arányosan osztották fel a 4 ezer edényt aszerint, hol mennyi szerződéses kerttulaj van. Sipos szerint a módszer jó, igazságos, és egyébként rengeteg adminisztáricót jelentene a VG-nek. A szocialista frakcióvezetőt az elhangzottak nem győzték meg, szerinte a „képviselő uraknak, hölgyeknek” nem az lenne a dolga, hogy az „elnyert támogatással szerzett javakat szétosszák”. Véleménye szerint az is „ingoványos terület”, hogy túligénylés esetén a képviselők választják ki, ki kapjon komposztálót. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester erre kijelentette: az MSZP-s politikus lenézi a választópolgárokat, akik pontosan tudják, miről van szó.

Hozzátette: a választókerületi képviselők ismerik legjobban körzetüket, így ők tudnak javaslatot tenni sok kérelem esetén, mint ahogy kevés igénylés esetén is ők tudják végigjárni a kertes lakókat, hogy felhívják a figyelmüket a lehetőségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!