Közélet

2016.02.27. 11:16

Feljelentést tesz a félegyházi önkormányzat

Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a félegyházi önkormányzat a Móra Ferenc Gimnáziumban megvalósult természettudományos oktatás fejlesztésére irányuló projekt során feltárt szabálytalanságok miatt.

Vajda Piroska

Erről pénteki, rendkívüli ülésükön döntöttek a városatyák. Közel 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az önkormányzatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Móra Ferenc Gimnáziumban három éve megvalósult természettudományos oktatás fejlesztésére irányuló projekt során feltárt szoftver- és tananyag fejlesztési szabálytalanságok miatt. Az Öveges program keretében modern, minden igényt kielégítő laboratóriummal gazdagodott a gimnázium még 2013-ban. A természettudományos oktatás fejlesztésére 317 millió forintot nyert az önkormányzat a Klebersberg Intézményfenntartó Központtal közösen. A támogatás elnyerését, illetve a konzorciumi megállapodás megkötését követően külső közbeszerzési szakértő közreműködésével valósult meg a közbeszerzési, valamint beszerzési eljárás.

A projekt ellenőrzése során azonban a szoftver- és tananyag fejlesztésre megkötött szerződések kapcsán a szerzői jogok érvényesítésének szabálytalanságát állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ezért 45.436.850 Ft korrekció és a 3.198.000 Ft számított kamat, azaz összesen 48.634.850 Ft összegének megfizetésére kötelezték a várost. Az önkormányzat jogorvoslati kérelmét a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága nem fogadta el és kötelezte a várost az összeg visszafizetésére. Tekintettel a bírság nagyságára, illetve a szabálytalanság körülményeire a képviselő-testület tagjai indokoltnak látták, hogy a polgármester büntető feljelentést tegyen az ügyben. Ugyanakkor az önkormányzat kezdeményezte a Miniszterelnökségnél, hogy a bírságot hatvan havi részletben törleszthesse a város, mert az egyösszegű kifizetés számos idénre tervezett fejlesztés megvalósulását veszélyeztetné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!