Közélet

2016.02.07. 20:00

Emlékérmet kapott az orvos

A Keresztény Közéletért emlékérmet a dr. Varga László kereszténydemokrata politikus és drámaíró emlékére rendezett kecskeméti ünnepségen dr. Ábrahám György bajai háziorvos is átvehette.

Rab Rita

– Hogyan fogadta a kitüntetés hírét?
– Őszinte örömmel. Hiszen számomra Varga László személye mindig is példa volt. Nem tudom, hogy tudja-e Varga László politikus, ügyvéd, író volt. 1910-ben született, 2003-ban halt meg. 1947 és 1948 között a Demokrata Néppárt jelöltjeként országgyűlési képviselő, majd a nyugati magyar emigráció egyik vezető képviselője volt. Hazatérése után 1994-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt, 1997-től haláláig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselőként dolgozott. 1994 és 2003 között az Országgyűlés korelnöke. 2002 és 2003 között a KDNP elnöke volt. A KDNP céljai mindig is fontosak voltak számomra.

– Miért választotta az orvosi hivatást?
– Már gyermekkoromban is figyeltem az emberek egészségi állapotát. Láttam, hogy egyesek mennyit szenvednek és segíteni szerettem volna rajtuk. Ott volt a nagymamám is, akinek magas vérnyomásos betegsége miatt kellett sokat szenvednie, de emellett keringési betegsége is volt, amelyekkel kezelésre kellett járnia. Láttam azt is, hogy milyen szép ez a munka. Megismertem a mi falusi orvosunkat is, ahová elsősorban torokpanaszokkal vittek el. Elhatároztam, hogy egyszer én is orvos leszek majd. Olyan, mint a mi falusi orvosunk volt.

– Rendszeresen lát el hétvégi orvosi ügyeletet a heti rendelés mellett. Hogyan sikerül regenerálódnia?
– Azt tudom mondani, hogy számomra az orvosi ügyeleten való feladatellátás nem jelent olyan nagy megerőltetést. Talán azért is, mert a 47, lassacskán 48 éves orvosi praxisom alatt megedződtem. Nem okoz fáradtságot. A betegek időnként jelentkező szeszélyes viselkedését nyugodtan fogadom. Úgy próbálom a tudatomat irányítani, hogy ne idegeskedjek. Aztán, a rendelési idő után, hazafelé az autóban néhány óra múlva már el is felejtem a betegek esetleg nem megfelelő magatartását.

Névjegy

Dr. Ábrahám György 1936. április 11-én Szegeden született, 1968-ban végzett általános orvosként a Szegedi Tudományegyetemen. Négy éven keresztül a Bajai Szent Rókus Kórház tüdőosztályán, majd annak megszűnése után a belgyógyászaton látta el orvosi feladatait. 1972-től körzeti orvosi megbízást kapott, majd házi orvos lett, 2001 óta vállalkozó-háziorvosként. Nős, egy felnőtt fiúgyermeke van.

– Csaknem öt évtizedet töltött el életét az orvosi hivatásának szentelve. Felidézne-e olyan esetet ami különösen emlékezetes az ön számára?
– Többet is megemlíthetnék, de a számomra talán legemlékezetesebb esetet mesélem el. Történt, hogy egy beteg nagyfokú köhögéssel, lázzal és kisfokú fulladással jelentkezett a rendelésemen. Az alapos fizikális vizsgálatot követően a tüdőgyógyászati szakrendelésre küldtem be. Azonban az ottani fizikális vizsgálat és az elvégzett mellkasröntgen felvétel nem igazolta a tüdőgyulladást. Az antibiotikumos kezelés során a beteg állapota nem megfelelően javult. Én az ismételt fizikális vizsgálat során tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltem továbbra is. Mit tehettem mást, ismét beküldtem röntgenre. Azonban a felvételek még mindig nem igazolták a pozitív diagnózist. Ekkor újra beutaltam és a főorvos kolléga ct-t rendelt el a beteg számára. És csak a ct-nek sikerült sikeresen igazolnia a diagnózisomat. Emlékszem, ekkor történt, hogy Szarka főorvosnő a folyosón beszélgetett Vajtay főorvos úrral, és amikor meglátott, kedvesen és örömmel megjegyezte: „De jó füle van az idős doktor úrnak.” Erre a kedves megjegyzésre bizony gyakran gondolok vissza még sok év után is. Nos, a beteg kezelését tovább folytattuk és a beteg állapota szerencsésen javult. Én tüdőosztályon dolgoztam, talán ennek is köszönhető, hogy kitartóan hallgatóztam a beteg tüdő felett.

– Mi az orvosi hivatás legfontosabb üzenete?
– Az én számomra az, hogy minél jobban, minél humánusabban, minél nagyobb empátiával szolgálni a beteget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!