Közélet

2016.02.05. 19:49

Csalódottság a köznevelési fórum után

Péntek délután tartották a városháza dísztermében a KLIK kecskeméti tankerületének köznevelési fórumát, Maruzsa Zoltán részvételével. Az ülésről csalódottan távoztak a tanárok.

H. I.

Péntek délután tartották a városháza dísztermében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kecskeméti tankerületének köznevelési fórumát, amelyen dr. Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal vezetője is részt vett. A sajtó kizárásával tartott eseményen körülbelül ötven iskolaigazgató és pedagógus sorolta a közoktatás égető problémáit. "Látszategyeztetés", "nagy átverés show", "ködös, semmitmondó válaszok" - így jellemezték az ülésről csalódottan távozó tanárok a többórás konzultációt.

"A lehető legszélesebbre nyitotta az ajtókat a minisztérium, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak volna. A tárca célja, hogy a fórumok során minél pontosabban és minél szélesebb körben begyűjtött észrevételeket, javaslatokat hasznosítsa a köznevelési kerekasztal munkájában" - ezt közölte a héten az emberi erőforrások minisztériuma. Lapunk szeretett volna tudósítani a sorozat kecskeméti állomásáról, de az ülést rögtön azzal kezdték, hogy az esemény nem sajtónyilvános, vezetőknek meghirdetett munkaértekezletről van szó.
Információink szerint az ülés elején a KLIK munkatársa felolvasta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter közleményét, miszerint csökkenteni tervezik a tanárok adminisztrációs terheit, ezután jöttek a felszólalások és a kérdések. Többször hallatszott ki taps a díszterem csukott ajtaja mögül - mint később megtudtuk, a tanárok tetszésnyilvánítása mindig a kollégáik által elmondottaknak szólt.

Főként a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai által nyílt levélben megfogalmazott problémák kerültek szóba Kecskeméten is. Például a tanárok újfajta adminisztrációs terhei, a pedagógus-minősítési rendszer, a gyerekekre nehezedő óriási tananyagmennyiség, az igazgatók jogkörének megnyirbálása, a szabad tankönyvválasztás visszaállításának sürgőssége.
Az ülés 14 órakor kezdődött, az időpont miatt szándékai ellenére vélhetően sok pedagógus nem tudott részt venni rajta. Távozóban többeket megszólítottunk, mondja el a véleményét az értekezletről. Néhányan ezt - névtelenül - vállalták is (jópáran még így sem).

"Csak ködös és semmitmondó válaszokat kaptunk, jó hosszan beszéltek a semmiről" - jelentette ki egy pedagógus, aki szerint az nem fórum, hogy egy-egy kérdés után az illetékesek negyedóráig-húsz percig értekeznek, sok kitérő részlettel. "Ez a gyűlés az egész oktatási rendszert leképezte, ahogy sárba tiporják és semmibe veszik a tanárok véleményét" - fogalmazott egy másik tanár, akinek szintén nem tetszett a szerinte "mellébeszélés". "Látszategyeztetés", "nagy átverés show" - ilyen jelzőket is használtak a csalódott résztvevők.

Petíciót is átadtak a tankerületi igazgatónak

Az ülésen az EGYMI pedagógiai munkát segítő közalkalmazott dolgozói petíciót adtak át a tankerületi igazgatónak. Ebben nyomatékosan kifejezik azon elvárásukat, hogy "az arra illetékesek az oktatást segítő dolgozók bérét azonnali hatállyal rendezzék", hiszen ők is a köznevelés szerves alkotórászei, ennek ellenére semmi jelét nem látják, hogy anyagi megbecsülésük és könnyebb megélhetésük bekövetkezik a közeljövőben.
A gyerekek isszák meg a levét a tanárok terheinek.

Az ülésen szülőként jelenlévő Kővágó Gyula lapunknak elmondta: gyermeke másfél éve jár a Vásárhelyi iskolába, de már a negyedik tanító tanítja. Az egyik tanító elment külföldre.
- A másik meg, akit nagyon szerettek a gyerekek, pont a sok adminisztráció miatt nem tudta ellátni a munkáját, nem tudott a családjára figyelni. Könnyes szemmel közölte a szülőkkel, hogy ne haragudjunk, de vissza kell adnia az osztályt. Egy hét-nyolcéves gyereknek ez törést jelent az életében - jelentette ki az édesapa.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!