Közélet

2016.02.04. 18:05

Családi pótlék lemondása, külföldi igénylése

Nemrég külföldre utaztak az unokáim, szüleik Angliában dolgoznak. Itthon le kell mondani a kiskorú gyerekekre kapott családi pótlékot? Ha igen, hol? – érdeklődött szerkesztőségünkben egy nagymama.

Popovics Zsuzsanna

A magyarországi családi pótlékot ilyen esetben mielőbb le kell mondani. Jó hír, hogy Angliában is jogosult rá bárki, aki gyereket nevel és az országban tartózkodik (függetlenül a családi viszonytól).
A családi pótlékot korábban a Magyar Államkincstárnál lehetett igényelni, lemondani. 2015. április 1-jével a családtámogatási ellátásokkal összefüggő feladatok a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerültek – tájékoztatta lapunkat a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal illetékese.

A családtámogatási ellátásokkal összefüggő kérelmeket a Bács-Kiskun megyei lakóhellyel rendelkező ügyfelek a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási Osztályhoz eljuttathatják el postai úton (6001 Kecskemét, Pf.: 1.). Személyesen is eljárhatnak a Kecskemét, Kuruc körút 16. szám alatti ügyfélszolgálaton. A vonatkozó dokumentációt továbbítás céljából leadhatják a járási hivatalok kormányablakainál is, valamint a települési ügysegédeknél.

A családi támogatást Angliában – Child Benefit – minden gyermek után folyósítják, aki 16 éven aluli vagy 20 éven aluli és jóváhagyott nappali oktatásban vesz részt. További feltétel az Egyesült Királyság területén való jogszerű és életvitelszerű tartózkodás. A támogatást írásban kell igényelni, az igénylőlap az angol kormányzati oldalon található (www.dov.uk). Az igényléshez csatolni kell minden gyerek eredeti születési anyakönyvi kivonatát. A magyar anyakönyvi hivatalok már 3 nyelven állítják ki a születési anyakönyveket. Aki még régi típusúval rendelkezik, kérhet helyette újat, ez olcsóbb, mint a hiteles fordítás.

 

Popovics Zsuzsanna -->

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!