Közélet

2016.02.02. 20:41

Babakocsival és kerekesszékkel egyaránt akadály

Sokszor nem pénz, hanem hozzáállás kérdése, hogy egy-egy olyan probléma megoldódjon, ami akadályt jelent a mozgáskorlátozottak számára. Többi között erről is szó esett azon a megyei akadálymentesítési fórumon, amit Mélykúton tartottak.

Tapodi Kálmán

Tavaly befejeződött a város teljes szennyvízcsatornázása. A munkálatok idején a több mint félezer tagot számláló Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete (MME) egy felmérést készíttetett a település középületeinek, közútjainak, járdáinak akadálymentességi állapotáról.
– Az önkéntes felméréssel az volt a célunk, hogy az elkészülő dokumentációval, jelzéseinkkel segítsük a következő időszak ilyen jellegű beruházásai munkálatait. Mélykúton is jócskán akadnak olyan problémás útszakaszok, amik a babakocsit toló kismamáknak éppen úgy akadályt jelentenek, mint a mozgásukban akadályozottaknak – mondta el Szabó József, az MME elnöke. A felmérést a helyi egyesület tagja, Nagy Gáborné akadálymentesítési szakértő végezte, aki maga is súlyosan mozgássérült és kerekes székkel járta végig a közterületeket és intézményeket.
Az egyesület honlapján is hozzáférhető felmérésből kiderül, hogy bőven akadnak problémás járdaszakaszok a városban és a közútra lejutás sem lehetséges mindenütt. Az orvosi rendelőnél nincs akadálymentes mosdó, de ugyanez a hiányosság az óvodáknál is, néhol pedig túl meredekek a már elkészült rámpák.

– A problémákat nyilvánosságra kell hozni, mert ha csak egymás közt mondjuk el, akkor nem jutunk előbbre. Beszélni kell mindezekről, mert csak így remélhetünk megoldást – vélekedett Szabó József, aki a felmérés kapcsán megjegyezte: „általában mi kértünk támogatást a várostól, most pedig mi adtunk valamit cserébe”.
– Örültünk, hogy elkészült ez a dokumentum, aminek tapasztalatait felhasználjuk a jövőben és lehetőségeinkhez mérten, szeretnénk mielőbb megoldani a feltárt hiányosságokat – nyilatkozta Kovács Tamás polgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Még sok leküzdhetetlen akadály van a mozgáskorlátozottak útjában.
[/caption]

– Sokszor nem csak pénz, hanem hozzáállás kérdése, hogy egy-egy olyan probléma megoldódjon, ami akadályt jelent a mozgáskorlátozottak számára – erről már Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára beszélt.
– Bennünket gyakran nem akarnak megérteni, de mi nem harminc év múlva szeretnénk az akadálymentesítéseket, hanem most. Nem akarunk mást, csak ugyanolyan lehetőségeket, mint ami a járóknak, hallóknak, látóknak is jár, amikre szükségünk van a mindennapjaink során – tette hozzá a főtitkár, aki példaként említette az akadálymentes illemhelyek hiányát, ami gyakran okoz gondot számukra.

Az esélyegyenlőségi törvény elfogadása óta természetesen történtek előrelépések, hogy egy súlyosan mozgáskorlátozott is önállóan tudja intézni dolgait és segítség nélkül is bejuthasson például az egészségügyi-, vagy más közintézményekbe.
– Rajtunk is múlik, hogy odafigyeljünk, hogy amire azt mondják, hogy akadálymentesített, az valóban akadálymentes is legyen és használni is tudjuk – mondta el Szakály József, aki példaértékűnek tartja a mélykúti felmérést.

Dupla támogatás akadálymentesítésre

Január elsejével duplájára nőtt a lakóingatlan átalakításához kapcsolódó akadálymentesítési támogatás összege – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága. A támogatást már nemcsak egyszer lehet igényelni, hanem tízévente újra. Összege az eddigi 150 ezerről január elsejével 300 ezer forintra nőtt. A tájékoztatás szerint több támogatást kapnak idén a fogyatékos embereket segítő szervezetek is. Idén 1,2 milliárd forinttal emelkedik a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!