Közélet

2016.02.01. 16:21

A régió legjobb hentesei versenyeztek

A régió legjobb hentes tanulói mérték össze tudásukat pénteken Kiskunfélegyházán a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanvágóhídján. A megmérettetés az Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny előszobája volt.

Vajda Piroska

A regionális húsipari versenyen három iskola – a házigazdákon túl a budapesti Bercsényi Miklós Szakközépiskola és a szegedi Fodor József Szakképző Iskola – tíz tanulója vett részt. A verseny megszervezésének elsődleges célja volt, hogy felkészítse, motiválja a diákokat a tavaszi 56. Húsfeldolgozó Szakma Kiváló Tanulója Versenyre. A fiatalok megismerhették a helyszínt és gyakorolhatták a feladatokat – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a házigazda intézmény igazgatója. Elmondta, iskolájuk tanvágóhídja ideális helyszíne a versenyeknek, mert náluk minden feladatot egy helyen elvégezhetnek, a vágásától a feldolgozáson át.

Lányok böllérszerepben

A félegyházi Mezgében három lány hentes, azaz húsipari termékgyártó is tanul. Köztük van Olti Bettina, aki elmondta, kislányként nem arról álmodott, hogy egyszer hentes lesz, de sors úgy hozta, hogy erre a szakra vették fel, amit azóta már megkedvelt. Tőle azt is megtudtuk, a lányoknak ugyanúgy mindent el kell sajátítaniuk a szúráson át a bontásig, mint a fiúknak. Bettina jól bánik a késsel és a bárddal is, ma már otthon is rábízzák a böllérkedést.

A leendő henteseknek összetett versenyben kellett bizonyítaniuk. A gyakorlat mellett írásban és szóban, sőt idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról. A gyakorlati feladatok között szerepelt a füstölt kolbász elkészítése, töltése, sertés szúrás, bontása és felezése. Szóban pedig a nagy vágóállatok, mint a juh, marha és a sertés elsődleges és másodlagos feldolgozásáról kellett beszámolniuk.

Rózsa Páltól azt is megtudtuk, a húsfeldolgozó szakma a hiányszakmák közé tartozik, ezért állami ösztöndíjat kapnak azok a fiatalok, akik ezt a pályát választják. Tanulmányi eredménytől függően akár havi 45 ezer forintot is kaphatnak. A félegyházi Mezgében jelenleg négy osztályba összesen 72 diák tanulja a húsipari szakmát. Idén harmincan végeznek, akik Félegyházán vagy akár a környékben is el tudnak helyezkedni, de sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben külföldre mennek dolgozni – tette hozzá az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!