Közélet

2016.02.22. 07:48

A Kandó Electric újra útra kel

Egyetlen középiskolai csapatként ismét a Kandósok képviselik Magyarországot a Shell Eco-Marathon versenyén, melyet idén nyáron Londonban rendeznek meg. A Kandó Electric csapat régi és új tagokkal vág neki a megméretésnek.

Sebestyén Hajnalka

Nagy hagyománya van a Shell Eco-Marathonnak, melyen már sokadszor indulnak – az iskola profiljának megfelelően – elektromos autóval a kandósok. Az üzemanyag hatékonysági versenyen 28 ország 229 csapata vág neki a távnak, köztük a hazánkat képviselő öt egyetem, a debreceni, a budapesti műszaki 2 csapattal, a szegedi és a győri, valamint egy középiskola, a kecskeméti Kandó Kálmán középiskola. A rangos verseny 30 éve inspirálja a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek.
Mészáros Károly műszaki tanártól, a kandós csapat vezetőjétől megtudtuk: idén, június 27. és július 4. között Londonban Queen Elizabeth Olympic Park ad helyet a meghívásos versenynek, ahová nemcsak Európából, hanem Amerikából és Ázsiából is érkeznek majd csapatok. A műszaki átvétel június 28-án, a pályabejárás 29-én lesz, maga a verseny pedig június 30. és július 3. között zajlik.

A feladat 43 perc alatt 8 kört megtenni. Fontos majd, mennyi felhasznált – kandósok esetében elektromos – energiával sikerül mindezt teljesíteni. Előzetesen annyit lehet tudni a pályáról, hogy nagyon nehéz lesz, tele tűkanyarokkal, emelkedővel, híddal. A kecskeméti csapat június 24-én vág neki az útnak. A csapatnak vannak régi tagjai, de csatlakoztak újak is. Így a 2016-os csapatot alkotja: Varsányi Gábor, Fricska Zsuzsanna (pilóta), Beregi Alexandra (tartalékpilóta), Ádám Patrik, Szendrei István, Szilvási Ábel. A diákokat kísérő tanárok: Mészáros Károly, Gubán Gábor és Wágner Vanda. A műszaki előkészületekben segítik a csapatot: Fazekas István, Csorba János tanár.

A kandósok tavaly nagyon szép eredménnyel tértek haza Rotterdamból. A Prototípus kategóriában mintegy 170 autó indult, a Kandó Electric a 16. helyen végzett. Számos olyan neves egyetem, főiskola csapatát utasították maguk mögé, akik lényegesen nagyobb anyagi támogatottsággal működnek. Két éve még különdíjat is nyertek, autójuk kapta a Design díjat. A pilóta személyén idén nem változtattak, Fricska Zsuzsanna „ül”, azaz fekszik majd volán mögé.

Rekord

Az első, 1985-ben rendezett európai versenyen a győztes 680 kilométert tett meg egy liter benzinnel. Ma a versenyzők már más eszközöket is alkalmaznak, kezdve a 3D-s nyomtatástól egészen az alternatív energiák üzemanyagként való felhasználásáig. A rekord jelenleg 3 771 kilométer egyetlen liter benzinnel, ami a London-Róma távolság megtételét jelentené oda-vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!