Közélet

2016.01.18. 16:32

Világító ásvány és mamutcsont

A kecskeméti Ókollégiumban lévő Ráday Múzeumban látható Fuxreiter András ásványgyűjteménye. Az amatőr geológus már kétszer járt Amerikában gyűjtőúton, hamarosan a Arizónába utazik a világ legnagyobb ásványbörzéjére.

Mihályka Gyula

Fotós: BUS CSABA

– Hány éve gyűjt ásványokat?
– Harminchárom éve kezdtem el aktívan gyűjteni. 1983-ban volt az első Tavaszi Ásványgyűjtő Találkozó, amire eljutottam, s ez az élmény meghatározó volt számomra. Ez után szerveztem meg a Kecskeméti Ásványgyűjtők Baráti Körét. Legközelebb Kalocsára megyünk, ahol a Viski Károly Múzeumban a Tóth Mike-féle ásványtárt tekintjük meg.

– A mamutcsontok hogyan kerültek a gyűjteménybe?
– A Katona József Múzeum adta kölcsön a Tiszából előkerült csontokat: bölény- és gyapjas orrszarvú koponyát, mamut lábszárát, alsó álkapcsát és medencecsontját, óriásszarvas és jávorszarvas koponyákat. Ez a látogatók kedvence.

– A gyűjteményben bányászrelikviák is láthatók...
– Külön vitrinnel tisztelgek azon bányászok emléke előtt, akik a kőzetek egy jelentős részét a felszínre hozták.

– Az egyik vitrinben az ön munkaeszközei – véső, kalapács, védőkesztyű és szemüveg – is megtekinthetők. Közöttük van kiállítva egy Petőfi Népe toll is. Ennek mi a története?
– Régebben előfordult, hogy időnként nem kaptam meg rendesen a lapot és amikor bementem reklamálni, a lap mellé mindig kaptam egy Petőfi Népe tollat is, ebből látható itt egy darab.

– Mikor járt Amerikában?
– Kétszer voltam, 1998-ban és 2000-ben. Biokémikus lányom akkor New Yorkban dolgozott egy kutatóintézetben. Ő vitt el a Franklin-Sterling Hill érctelepre (New Jersey állam). Nagyon híres lelőhely, több mint háromszáz ásványfaj található, ebből több mint hatvan új ásványfajt itt fedeztek fel. Híres a világító ásványairól is, melyekből a gyűjteményemben is vannak darabok. A közelben, Ogdenburgban élt Edison. Ebben a bányában kísérletezett a villanyvilágítással. A kapcsoláskor elektromos ív keletkezett, amelynek UV-tartománya is van és ott villantak fel ezek az ásványok, így „fedezték fel” ezeket. Az 1910-es években egyébként nagyon sok magyar dolgozott ezen az érctelepen bányászként, főleg cinkércet termeltek ki. Egyházközségük, vasárnapi iskolájuk is volt. Egy ottani magyar leszármazott, Cserepi úr adományozott az Magyar Állami Földtani Intézetnek egy gyűjteményt néprajzi tárgyakkal együtt, mely a MÁFI-ban van kiállítva. Ilyen ásványok láthatóak Kecskeméten is.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fuxreiter András négyszáz ásványfaj több mint tízezer darabját őrzi, a legszebbek a Ráday Múzeumban tekinthetők meg
[/caption]

– Amerikából egyébként szabad kihozni ásványokat?
– Igen. A repülőtéren megnézték a csomagjaimat, mert az átvilágításkor sötét foltok voltak a monitoron, ellenőrizték, nem valami veszélyes anyag-e, amúgy nem volt probléma.

Négyszáz ásványfaj több mint tízezer darabját őrzi

Fuxreiter András nyugállományú törzszászlós, a kecskeméti repülőtéren szolgált rakéta-technikusként. Magyarországon eddig le nem írt két ásványfajt ő fedezett fel. A gyűjtőt 2003-ban Kecskemét Közművelődéséért Díjjal tüntette ki a város. Négyszáz ásványfaj több mint tízezer darabját őrzi, a legszebbek a Ráday Múzeumban tekinthetők meg. A legöregebb darab, egy fotoszintetizáló kékbaktérium megkövült példánya, a földtörténet őskorából származik, úgy 2,5 milliárd éves lehet.

– Legközebb mikor megy Amerikába?
– Január 29-én utazom Arizónába, Tucson városába. Ott van a világ legnagyobb ásványbörzéje, ami mellett persze a természeti csodákat is meg akarjuk tekinteni, például a Grand-kanyont.

– A börzére visz cserélni ásványokat, vagy csak pénzt?
– Csak pénzt viszek, bár gondolkodom, hogy egy-két ásványt vigyek, majd meglátom.

– Az interneten találkoztam egy Shin Kai Sho önvédelemmel foglalkozó harcművésszel, Fuxreiter Andrással. Rokona?
– Igen, a fiam. Szolnokon él, korábban katona volt, már akkor is ezzel a harcművészettel foglalkozott, leszerelt, jelenleg vállalkozó.

– Gyermekeit, Mónikát és Andrást nem érintette meg az ásványok világa?
– Mónikát megérintette, együtt szerveztük a Kecskeméti Ásványgyűjtők Baráti Körét, szakmaválasztását is befolyásolta, a kémia irányába ment el.

 

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!