Közélet

2016.01.04. 20:48

Utat neveznek el a száz éve született agrármérnökről

Kiss Árpád okleveles agrármérnökről, genetikusról, a Duna-Tisza-közi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet egykori igazgatóhelyetteséről nevezik el a ZKI közelében lévő, a 44-es utat és a Reptéri utat összekötő utat.

Hraskó István

Az önkormányzathoz a Magyar Növénynemesítők Egyesülete fordult azzal a kéréssel, hogy a 100 éve, 1916. január 4-én Budapesten született, 2001. április 5-én Kecskeméten elhunyt neves szakembernek emléket állítva egy közterület viselje a jövőben a nevét. Mivel a a Reptéri útról a vasúti átjáró után leágazó, a 44-esbe a körforgalomnál becsatlakozó 550 méteres útnak még nincs neve, és Kiss Árpád egykori munkahelyének közvetlen közelében húzódik, így kézenfekvő volt a választás. Az út Kiss Árpádról való elnevezését decemberi ülésén a képviselő-testület is egyhangúan jóváhagyta.

Kiss Árpád a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémián szerzett diplomát, majd 1941-ben a mosonmagyaróvári Állami Növénynemesítő Intézetben volt gyakornok. 1942 tavaszától 1945 májusáig frontszolgálatot teljesített, angol fogságba került, ahonnan 1946 januárjában szökés révén szabadult. Mosonmagyaróváron fajtakísérleti és vetőmag-ellenőrzéseket végzett, később a paradicsom, borsó, kukorica, búza nemesítésében segédkezett, 1947-től a biológiai laboratóriumban volt asszisztens. 1950-ben Martonvásárra, a Magyar Tudományos Akadémia Növénytermesztési Kutatóintézetébe került, ahol a borsó nemesítésével és a búza-rozs hibridek előállításával bízták meg. Az 1956-os forradalomban való aktív szerepvállalása nyomán távoznia kellett Martonvásárról. Dr. Mészöly Gyula intézeti igazgató jóvoltából 1957-től nyugállományba vonulásáig Kecskeméten, a Duna-Tisza-közi Mezőgazdasági Kísérleti Intézetben (ma ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.) dolgozott (1963-77 között igazgatóhelyettesként), ahol a búza-rozs hibridek nemesítése mellett 1970-ig a kisgyümölcsű, magnélküli görögdinnye fajták előállítását végezte.

''56-os helytállásáért is kapott díjat

Kiss Árpád 1968-ban megkapta Kecskemét város 600 éves jubileumi emlékérmét a társadalmi, gazdasági, és kulturális életben kifejtett közéleti tevékenységéért. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 1972-ben Mathiász János-emlékéremmel, Kecskemét városa 1982-ben Kecskemét Városért Emléklappal jutalmazta. 2001-ben, életének 85. évében az MTA Darányi Ignác-díját, az FVM Kovács Béla-díját (az ''56-os helytállásáért) és Bács-Kiskun megye Tudományos díját is megkapta.

 

Ezek is érdekelhetik