Közélet

2016.01.15. 16:16

Fagyoskodás után költözik a bajai Bányai

Tönkrement a bajai Bányai szakképző fűtése, ideiglenesen a tanítóképző volt épületét használják a leendő vendéglátósok és kereskedők oktatására.

Kubatovics Tamás

Ötszáz diák és a tanári kar települ át. A főiskola erre a tanévre hallgatómentessé tett épületét ősszel a III. Béla Gimnázium használta, hétfőtől pedig a Bányais diákoknak nyújt menedéket.
- Legalább két hónapig tart ez az átmeneti állapot, de az is lehet, hogy még hosszabb ideig leszünk albérletben- mondta el Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója, aki a Bányai igazgatói székéből lépett jelenlegi posztjára.

Már az új év első tanítási napját hűvösnek érezték az intézményben, de ezt betudták a téli szünet alacsonyabb fokozatban működő kazánoknak és az alacsony külső hőmérsékletnek. Két nappal később azonban már világossá vált, hogy más a gond. Ekkor a tantermekben 13-18 Celsius fokokat mértek. Ezt követően hívtak szakembereket az automata kazánokhoz. Mint kiderítették, a keringtető főszivattyú meghibásodása indította el a lavinát, a négy kazán ugyanis nem működött normál üzemben, a túlhevülés miatt a rendszer leállította őket. Ráadásul az öreg hálózatban a vízkövesedés és az üledék is rontott a helyzeten. Két kazánról a savazás után derült ki, hogy kilyukadt.

Virág Tibor hangsúlyozta: a javításhoz szükséges pénzzel rendelkeznek, a szivattyút azonban Prágából kellett megrendelniük, hat hét a szállítási határidő. Így azonban egy mérnöki irodával alaposabban átnézethetik az öreg rendszert, mert elképzelhető, hogy a nagyobb korszerűsítés halaszthatatlan. Eddig rövidített tanórákkal próbálták elviselhetőbbé tenni a kabátos napokat, pénteken pedig a harmadik óra után átpakolnak a szomszédba a Bányaisok.

 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik